Koprska občina bi denar in trgovino na Lazaretu

Na okrožnem sodišču v Kopru se je včeraj nadaljevala pravda med koprsko občino in podjetjema Kompas MTS ter Kompas shop. V občini med drugim dokazujejo ničnost najemne pogodbe za Kompasovo trgovino na Lazaretu in zahtevajo njeno vrnitev. Ob tem terjajo tudi plačilo uporabnine za omenjeno nepremičnino. Po njihovih izračunih jim morajo v Kompasu vrniti nekaj čez 1,1 milijona evrov.

V koprski občini dokazujejo, da jim mora Kompas MTS vrniti 
tudi trgovino na Lazaretu in jim plačati več kot milijon evrov za 
uporabnino prostorov.
V koprski občini dokazujejo, da jim mora Kompas MTS vrniti tudi trgovino na Lazaretu in jim plačati več kot milijon evrov za uporabnino prostorov. 

KOPER > V koprski občini se ne strinjajo, da Kompas shop še naprej nemoteno uporablja prostore trgovine na Lazaretu, ki so jih po njihovem prepričanju leta 2012 dobili v svojo last in za katere so morali iz proračuna z rebalansom izvleči tri milijone evrov.

Takrat so namreč izgubili tožbo proti omenjeni družbi, zaradi česar so ji tudi plačali milijonsko kupnino za nekdanjo Kompasovo restavracijo in druge objekte na Lazaretu.

Najemna pogodba za 99 let

Spor glede trgovine, ki danes nemoteno obratuje (restavracija pa že dolgo več ne), se vleče že od leta 2013. Koprska občina skuša dokazati ničnost najemne pogodbe, ki jo je sklenil Kompas mejni turistični servis (Kompas MTS) s hčerinsko družbo Kompas shop trgovina in storitve za trgovino na Lazaretu.

Ta pogodba je bila sklenjena za 99 let, s čimer naj bi Kompasu omogočala ohranitev prostorov, čeprav bi ti morali preiti v občinsko last. Gre za nerazumljivo dolgo dobo najema, kar ni običajno, opozarjajo poznavalci razmer v poslovnem okolju. Nenavadno pa naj bi bilo tudi določilo, da najemnina v tako dolgem časovnem obdobju ostaja ves čas nespremenjena, ne glede na gospodarske in druge okoliščine, ki sicer vplivajo na višino zneska.

Poleg vrnitve nepremičnine občina zdaj terja še plačilo uporabnine za obdobje od marca leta 2009 do leta 2013, ko so vložili tožbo proti Kompasu. Izračunali so, da dolg znaša kar 1,1 milijona evrov.

Zaslišali bodo bivšega direktorja

Direktorice podjetja Kompas MTS Milenke Skubic Leben včeraj na sodišče ni bilo. Svojo odsotnost je opravičila zaradi udeležbe na izobraževanju. Kot pričo pa so zaslišali nepremičninsko posrednico Heleno Šparovec, ki je kot takrat zaposlena skrbnica nepremičnin v podjetju Kompas MTS sodelovala pri primopredaji objekta hčerinski družbi Kompas shop. Pojasnila je, da vsebine najemne pogodbe sicer ne pozna, da pa je bila leta 2006 zaradi reorganizacije poslovanja večina trgovin na mejnih prehodih oddanih v najem. Dodala je še, da jo je za opravljanje primopredaje pooblastil takratni direktor Aleksander Jereb.

Sodnik Peter Baša je predlagal njegovo zaslišanje na prihodnji obravnavi, čemur pa je odvetnik Kompasa Jaka Blaganje ugovarjal. Skliceval se je na to, da priča ni bila predlagana na seznamu prvega naroka in da je zdaj v tej vlogi zaposlena Skubic Lebenova. Sodnik ga je spomnil, da je Jereb sklenil sporno najemno pogodbo, zato bo moral pojasniti okoliščine tega posla.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano