Koprska Komunala - zatočišče Popovičevih podpornikov

Koprska Komunala je očitno postala zatočišče posameznikov, ki so povezani z Gašparjem Gašparjem Mišičem in zadnjimi volilnimi kampanjami v Kopru, Ankaranu in Piranu, kjer je koprski župan Boris Popovič s stranko Slovenija za vedno (SZV) poskušal prevzeti oblast. Od volitev dalje je po naših podatkih na plačilni listi Komunale več kot 20 “zaslužnih” posameznikov in njihovih družinskih članov, v Komunali pa zanikajo, da je to poplačilo za njihov angažma na volitvah.

Gašpar Gašpar Mišič in Valter Valenčič po soočenju županskih kandidatov za Ankaran septembra lani Foto: Danijel Cek
Gašpar Gašpar Mišič in Valter Valenčič po soočenju županskih kandidatov za Ankaran septembra lani Foto: Danijel Cek

KOPER > Na plačilni listi koprske Komunale se je poleg Mladena Rudonje in Tjaše Škerlič, soproge svetovalca koprskega župana Dejana Škerliča, znašel tudi Valter Valenčič, nekdanji nogometni funkcionar v Kopru in kandidat stranke SZV za občinski svet v Ankaranu. Valenčič je tako kot Vojko Rotar, sedanji svetovalec za stike z javnostmi v Komunali, Gašparja Gašparja Mišiča, v.d. direktorja koprske Komunale in kandidata za ankaranskega župana, spremljal na vseh predvolilnih dogodkih in urejal stvari zanj.

“Valter Valenčič ni zaposlen na Komunali Koper. Njegovo podjetje je eno izmed številnih podizvajalcev, s katerimi sodeluje Komunala Koper. Po pogodbi o poslovnem sodelovanju izvaja koordinacijo med Komunalo Koper in javnimi zavodi Mestne občine Koper, vsemi krajevnimi skupnostmi, društvi, drugimi organizacijami ter posamezniki, in zunanji nadzor nad izvedbo dejanskih potreb s terena,” pravijo na Komunali.

Valenčič na terenu preverja stanje

Kaj konkretno počne za koprsko Komunalo in kdaj je podpisal pogodbo, smo povprašali tudi Valenčiča, ki ga je naš klic sprva presenetil. Nato nas je poklical nazaj in pojasnil, da je pogodbo s Komunalo sklenil novembra lani, se pravi po volitvah, in da je pravzaprav terenski delavec, ki si po lastni presoji ogleduje teren in sporoča na Komunalo, kaj ljudje dejansko potrebujejo. “Ljudje mi sporočajo, če je kje kakšno nevarno drevo, nevarna pot, kje bi bilo smiselno postaviti ekološki otok in podobne zadeve. Rad pomagam ljudem in rad skrbim za svoj kraj, zato sem se tudi odločil za to delo,” pravi Valenčič. Dodaja, da po terenu hodi sam s svojim avtomobilom in da znesek, ki ga dobi od Komunale, ni velik. “Zadošča bolj za pokritje stroškov kot za karkoli drugega,” pravi Valenčič, ki se sicer ukvarja s poslovnim svetovanjem in s kotlovnicami na pelete. Pred časom je imel tudi podjetje za prodajo nepremičnin, vendar ga je zaprl.

Tako Valenčič kot vodstvo Komunale zavračata očitke o klientelističnem zaposlovanju kot obliki nagrade za predvolilni angažma. Služba tajnice direktorja naj bi na Komunali čakala tudi Valenčičevo nevesto Sanjo Kohek Valenčič, ki ima zdaj podjetje Fitplanet Sanja in se ukvarja z vadbami. “To nima nobene zveze z mano. Ona se je pač prijavila na razpis, do tega ima vso pravico. In če bo službo dobila, bo to zato, ker je pridna, ne zato, ker se piše Valenčič,” pravi Valenčič.

Gašpar Gašpar Mišič je od julija lani kot v.d. direktorja Komunale Koper odpovedal delovno razmerje petim ljudem. Štiri prekinitve pogodbe o zaposlitvi so bile sporazumne, ena pa je bila izredna odpoved. Gre za odpoved dolgoletnemu reševalcu na koprski plaži Jožetu Haberju, ki je Komunalo zaradi odpovedi tožil. Zanimalo nas je, ali obstaja morda kakšna možnost poravnave, saj je Haberjeva odpoved močno razburila javnost in so številni stopili Haberju v bran. “Haber je imel možnost za poravnavo še pred dodelitvijo izredne odpovedi, vendar je ni sprejel. Glede na to, da se bo zadeva obravnavala na sodišču, drugih podrobnosti v javnosti ne želimo pojasnjevati,” pravijo v Komunali.

Zaposlitve tudi za piransko SZV

Med tistimi, ki jim je Gašpar Gašpar Mišič omogočil službo na Komunali, je po naših podatkih tudi Tamara Katarina Petrica, ki je v Piranu kandidirala na listi stranke SZV, Popovičev županski kandidat pa je bil njegov svetovalec Sebastjan Jeretič.

“Vse zaposlitve se izvajajo na podlagi izkazanih potreb, v skladu s kadrovskim in poslovnim načrtom in nikakor niso nagrada. V Komunali Koper ne uporabljamo nobenih izključevalnih kriterijev politične, sorodstvene ali druge narave, saj bi s tem kršili zakone in ustavno zagotovljene pravice enakopravnosti. Vsi, ki ustrezajo zahtevanim pogojem, se lahko prijavijo na razpisano delovno mesto. O izpolnjevanju pogojev in ustreznosti kandidatov za delovno mesto odloča neodvisna strokovna komisija, ki opravi izbor in direktorju predlaga v potrditev ustreznega kandidata,” zatrjujejo v Komunali.

Pri tem priznavajo, da za kratkotrajne zaposlitve do treh mesecev, kot je bila zaposlitev Mladena Rudonje na mesto avtomehanika, ne objavljajo razpisov, saj gre za nadomeščanje daljših bolniških odsotnosti ali zaposlitve zaradi povečanega obsega sezonskih del. Tovrstno zaposlitev naj bi dobilo tudi nekaj drugih posameznikov, med njimi tudi sinovi in hčere Popovičevih podpornikov.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano