Koprska Intesa Sanpaolo lani občutno povečala dobiček

Banka Intesa Sanpaolo, ki je do sredine januarja poslovala še pod imenom Banka Koper, je lani ustvarila 20,2 milijona evrov dobička, kar je 70,9 odstotka več kot leta 2015. Hkrati je zmanjšala delež nedonosnih kreditov, ohranjala visoko kapitalsko ustreznost in prejela najvišjo bonitetno oceno med ocenjenimi poslovnimi bankami v Sloveniji.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

KOPER > Kot so danes sporočili iz banke, uspešen rezultat pripisujejo višjim prihodkom iz poslovanja, skrbnemu obvladovanju operativnih stroškov in enkratnim dogodkom iz naslova prodaje finančnih sredstev.

Bilančna vsota banke je lani znašala 2,33 milijarde evrov, kar je za 53,2 milijona evrov oziroma 2,3 odstotka več kot leta 2015. Tržni delež, merjen po bilančni vsoti, se je povečal z 6,1 na 6,3 odstotka.

Na področju kreditiranja nebančnega sektorja je banka povečala svoj tržni delež, ki je tako konec lanskega leta znašal 7,6 odstotka (leta 2015 6,9 odstotka). Obseg kreditov se je povečal za 143,7 milijona evrov na 1,63 milijarde evrov, kar je 9,7 odstotka več kot leta 2015.

Vloge prebivalstva in samostojnih podjetnikov so se zvišale za 112 milijonov evrov na 1,4 milijarde evrov, prav tako je banka povečala svoj tržni delež za 0,3 odstotne točke na 8,2 odstotka. Obseg vlog nebančnega sektorja se je povečal za 63,22 milijona evrov oziroma 3,6 odstotka na 1,84 milijona evrov. Tržni delež banke tako znaša sedem odstotkov.

Kot so izpostavili v banki, je dodaten pokazatelj uspešnega poslovanja močna kapitalska pozicija. Znesek navadnega lastniškega temeljnega kapitala banke je konec leta znašal 257,2 milijona evrov, količnik temeljnega kapitala CET1 pa 17,4 odstotka.

Obseg nedonosnih kreditov je banka lani zmanjšala za 31 odstotkov oziroma 69 milijonov evrov na 176 milijonov evrov.

Mednarodna bonitetna agencija Fitch je banki junija lani ponovno potrdila dolgoročno bonitetno oceno BBB, ki ostaja najvišja med ocenjenimi poslovnimi bankami v Sloveniji.

STA


Najbolj brano