Koprčanka Tanja Potočnik - prva Slovenka, ki je rodila v vodi

Koprčanka Tanja Potočnik je na svojo pobudo kot prva v Sloveniji rodila v vodi, kar so ji omogočili ravno v postojnski porodnišnici.

Tanja Potočnik
Tanja Potočnik 

KOPER > > “Res je, bila sem slovenska pionirka porodov v vodi, pa čeprav smo takrat po sili razmer bolj improvizirali,” nam je povedala 52-letna Koprčanka Tanja Potočnik. Prvega sina Maja je rodila 8. avgusta 1995, v napihljivem bazenčku v postojnski porodnišnici. “Za porod v vodi sem se odločila, ker sem si želela roditi na čim bolj naraven način, ne pa na porodni mizi, leže, s pomočjo zdravil in analgetikov. Dr. Merlo mi je prisluhnil, vendar pa žal porodnišnica ni pravočasno priskrbela porodne kadi, zato sem si pri prijateljici iz Trsta, ki je že rodila v vodi, sposodila napihljivi bazenček, kar so v Postojni dovolili. Spremljali sta me babici iz Trsta, izkušeni v taki vrsti porodov. Traja sicer dosti dlje, a so občutki in rezultati nepopisno boljši,” je povedala Potočnikova.

Poudarila je tudi, da bi, glede na svoje izkušnje (ima tudi mednarodni certifikat za dulo in vodila je šolo dojenja oziroma naravnih začetkov), vodstvom porodnišnic priporočala, naj medicinske sestre babice, ki si želijo spremljati vodne porode, za to tudi ustrezno izobrazijo. Samo tako bodo porodnišnice res pripravljene in usposobljene za vodenje tovrstnih porodov.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano