Kopra ne bo na lestvici največjih

Luka Koper je v zadnji petletki skoraj podvojila pretovor kontejnerjev; lani so jih našteli 674.029 TEU, kar Koper uvršča med srednje velika kontejnerska pristanišča. Če bi se Koprčani hoteli uvrstiti med 100 največjih na svetu, pa bi morali pretovor kontejnerjev še podvojiti. Za preboj na 100. mesto lestvice največjih je namreč treba pretovoriti vsaj 1,21 milijona TEU na leto. V Luki Koper te količine načrtujejo preseči okoli leta 2025 - a le pod pogojem, da se iz pristanišča do takrat zagotovi še en železniški tir.

Če bi sešteli vse kontejnerje, ki jih je pretovorilo pet pristanišč 
severnega Jadrana (Koper, Benetke, Trst, Reka in Ravenna),  
bi zadostovalo za uvrstitev  na 76. mesto lestvice Lloyd
Če bi sešteli vse kontejnerje, ki jih je pretovorilo pet pristanišč severnega Jadrana (Koper, Benetke, Trst, Reka in Ravenna), bi zadostovalo za uvrstitev na 76. mesto lestvice Lloyd's Lista. Foto: Jaka Jeraša

LONDON > Sto največjih svetovnih kontejnerskih pristanišč je lani skupaj pretovorilo 539 milijonov TEU zabojnikov, kar pomeni 5,6-odstotno rast v primerjavi z letom 2013. Za primerjavo, leto prej je bila svetovna kontejnerska rast samo triodstotna. Lestvico, ki je ogledalo svetovnega kontejnerskega prometa, vsako leto pripravijo analitiki vodilnega pomorskega dnevnega časopisa Lloyd's List iz Londona.

Kitajska prevlada

Kitajski Šanghaj z več kot 35 milijoni TEU kontejnerjev ostaja največje svetovno pristanišče. Na drugem mestu je Singapur, ki je lani pretovoril več kot 33 milijonov TEU kontejnerjev. Na tretjem je kitajski Shenzen s 24 milijoni TEU. Med prvimi desetimi največjimi kontejnerskimi pristanišči na svetu je kar devet azijskih. Kitajska pristanišča pa gospodarijo nad tretjino celotnega svetovnega kontejnerskega prometa.

Rotterdam drži evropski vrh

Najvišje uvrščeno evropsko pristanišče na lestvici je - enako kot lani - šele na 11. mestu; to je Rotterdam (z osmimi kontejnerskimi terminali), kjer so lani pretovorili 12,3 milijona TEU kontejnerjev, kar je za pet odstotkov več kot leto prej. Sledi Hamburg na 15. mestu na svetu z 9,7 milijona TEU. Med stoterico največjih na svetu pa so z Evrope še Antwerpen, Bremen, Algeciras, Valencia, Felixtowe, Pirej in Gioia Tauro.

Koper lani med najhitreje rastočimi

Ne Kopra, ki ima primat na Jadranu, ne nobenega drugega severnojadranskega pristanišča ni na lestvici največjih 100 po absolutnih pretovornih kontejnerskih številkah. Če bi sešteli vse kontejnerje, ki jih je pretovorilo pet pristanišč severnega Jadrana (Koper, Benetke, Trst, Reka in Ravenna), bi prišli do 1,98 milijona TEU, kar bi zadostovalo za uvrstitev severnega Jadrana na 76. mesto lestvice Lloyd's Lista.

Če pa bi pogledali na lestvico svetovnih pristanišč po stopnji rasti, pa bi si tudi v Kopru lahko ploskali. Najvišjo rast med 100 pristanišči na lestvici je lani zabeležilo kitajsko pristanišče Dongguan, ki je pretovor kontejnerjev povečalo kar za polovico. Koprsko pristanišče pa je lani imelo 12-odstotno rast pretovora kontejnerjev in takšna rast bi Koper uvrstila na zelo visoko 14. mesto po stopnji rasti, približno tja, kamor se je s 13-odstotno rastjo kontejnerskih enot lani uvrstil grški Pirej.

Če bi sešteli vse kontejnerje, ki jih je pretovorilo pet pristanišč severnega Jadrana (Koper, Benetke, Trst, Reka in Ravenna), bi zadostovalo za uvrstitev na 76. mesto lestvice Lloyd's Lista.

Napovedi: zmerna rast

Analitiki Lloyd's Lista tudi za prihodnja leta napovedujejo nadaljnjo rast kontejnerskega pretovora v svetovnem merilu, le da bo ta nekoliko zmernejša kot lani: kontejnerski pretovor naj bi se povečeval po približno 4,5 odstotni letni stopnji. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano