Kopilović: “Za ladje so pravila jasna”

V Luki Koper niso dobili nobenih navodil, kako ravnati, če bi se v pristanišče napovedala ladja, ki je pred tem obiskala območje ebole. Tudi na upravi za pomorstvo ne, so pa pripravili svoja interna navodila. Takoj bi obvestili dežurnega epidemiologa Borisa Kopilovića in čakali na njegova navodila.

Boris Kopilović: “Ekipa reševalcev v posebni zaščitni opremi bi morala po obolelega na ladjo, nato pa ga odpeljati v ljubljansko infekcijsko kliniko.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Boris Kopilović: “Ekipa reševalcev v posebni zaščitni opremi bi morala po obolelega na ladjo, nato pa ga odpeljati v ljubljansko infekcijsko kliniko.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER >Vsaka ladja že pred prihodom v Koper na upravo za pomorstvo pošlje posebno izjavo s podatki za zadnjih deset pristanišč, ki jih je obiskala. “Če bi zasledili med njimi pristanišča z območij, kjer je ebola, bi naš center za obveščanje o prihodu takšne ladje obvestil dežurnega epidemiologa. Ta bo potem o dogodku obvestil naprej, nam pa povedal, kako naj ravnamo,” pravi Jadran Petrinja, vodja oddelka za pristaniški promet na upravi za pomorstvo (UP). Dosedaj ladje s tega območja niso imeli in je tudi ne pričakujejo. “Moramo pa biti vseeno pozorni, saj se posadke menjajo po različnih pristaniščih, inkubacijska doba te bolezni pa je 21 dni,” dodaja.

Boris Kopilović zatrjuje, da so pravila jasna. “Mednarodni in s tem naši predpisi so narekujejo tako imenovano obvezno pomorsko zdravstveno izjavo, ki jo mora agent ladjarja poslati vsem, za to opredeljenim ustanovam, tudi meni v koprsko izpostavo NIJZ. V njej mora biti popisano, od kod prihaja ladja, kdo od potnikov kaže znake obolenja in kakšni so. To je podlaga za sum, ali gre za ebolo ali za drugo nalezljivo bolezen (pogosto gre za malarijo, lahko za rumeno mrzlico, čikungunijo ...). Če je na ladji bolnik z ebolo, mora biti popisano, kje se je gibal pred vkrcanjem.”

Kopilović mora takoj naročiti rešilca z ekipo, primerno opremljeno za takšne primere (zaščitna oblačila oziroma skafandri). “Ta ekipa mora na ladjo po obolelega in ga z rešilcem odpeljati v ljubljansko infekcijsko kliniko,” dodaja. Hkrati mora poskrbeti, da ne pride v stik s telesnimi tekočinami obolelega (bruhanje, kri, znoj, slina, urin, semenska tekočina, izločki iz vseh sluznic), saj se ebola prenaša prav s slednjimi. “Pri eboli je bolnik kužen in nevaren šele, ko kaže znake bolezni. Do izbruha bolezni pa ne - dokler nima povišane telesne temperature, driske, bolečin v sklepih in mišicah, krvavitev in dokler ne bruha.”

KG, JA


Najbolj brano