Koper v bitko za destinacijo odličnosti

V koprski občini so oddali prijavo na razpis za izbor Evropske destinacije odličnosti 2017 (EDEN). Od leta 2008 je naziv prejelo že šest slovenskih destinacij: Kolpa, Laško, Goriška brda, Idrija, Solčavsko, Dolina Soče, medtem ko se je 12 turističnih ciljev uvrstilo v finale izbora.

V Kopru so se odločili sodelovati v bitki za  turistični naziv 
Evropske destinacije odličnosti, ker menijo, da so v zadnjih 
letih  okrepili segment kulture. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
V Kopru so se odločili sodelovati v bitki za turistični naziv Evropske destinacije odličnosti, ker menijo, da so v zadnjih letih okrepili segment kulture. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Gre za projekt Evropske komisije za nagrajevanje ciljev, ki turizem razvijajo upoštevajoč načela okoljske, kulturne in družbene trajnosti. Projekt so oblikovali pred enajstimi leti na pobudo Evropske komisije, njegov glavni cilj pa je promocija in razvoj trajnostnega turizma. Z njim želi Evropska komisija povečati prepoznavnost nastajajočih evropskih destinacij, ustvarjati podlago za izmenjavo dobrih praks po vsej Evropi in spodbujati povezovanje med izbranimi destinacijami.

Tema letošnjega razpisa je kulturni turizem. V Kopru so se odločili sodelovati v bitki za turistični naziv Evropske destinacije odličnosti, ker menijo, da so v zadnjih letih okrepili segment kulture in prireditev in so tudi v turistični strategiji zapisali, da si bodo prizadevali turistično destinacijo aktivneje predstavljati skozi oblike kulturnega turizma.

V mestni turistični organizaciji med drugim naštevajo, kako so uspešno oblikovali nekatere zanimive turistične produkte, denimo, Doživi Hrastovlje, Koper Card, projekt Carpaccio500, prenovili številne kulturne ustanove in jim vdahnili nove vsebine, nenazadnje pa je Koper tudi član Združenja zgodovinskih mest Slovenije, zato v občini ocenjujejo, da bi tudi Koper lahko postal evropska destinacija odličnosti. NH


Najbolj brano