Koper išče volilno komisijo za Ankaran

Mestna občina Koper (MOK) je začela postopek za imenovanje občinske volilne komisije za lokalne volitve v občini Ankaran. V vodstvu KS Ankaran to vidijo kot prvo uradno priznanje nove občine s strani Mestne občine Koper.

Da bodo v Ankaranu volitve, so se sprijaznili tudi v Mestni občini Koper Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Da bodo v Ankaranu volitve, so se sprijaznili tudi v Mestni občini Koper Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Mestna občina Koper je v petek pozvala politične stranke, organizacije občanov in posameznike, naj do srede, 2. julija, predlagajo kandidate za sestavo občinske volilne komisije in posebne občinske volilne komisije občine Ankaran.

“To je prvo uradno priznanje Mestne občine Koper, da je občina Ankaran ustanovljena. Velika škoda je, da vodstvo Mestne občine Koper tega ni zmoglo že pred tremi leti, saj bi danes že lahko imeli razvito tesno sodelovanje dveh prijateljskih sosednjih občin,” so poziv komentirali v svetu Krajevne skupnosti Ankaran, ki ga vodi Gregor Strmčnik.

Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja koprske občine bo izmed predlaganih občanov Ankarana zbrala kandidate za člane občinske volilne komisije nove občine. Imenovati pa jih mora občinski svet MOK na svoji seji.

Če koprski občinski svet tega ne bo izpolnil, bo namesto njega občinsko volilno komisijo v novi občini Ankaran imenovala državna volilna komisija. V krajevni skupnosti Ankaran so se pripravili tudi na takšno možnost in so tudi sami že evidentirali kandidate. Prav tako bodo odzvali na poziv MOK in do srede poslali seznam Ankarančanov za volilno komisijo.

O tem, kdo bo kandidiral na lokalni volitvah v Ankaranu, še ni nobenih napovedi. Še Strmčnik pravi, da se o kandidaturi še ni odločil. Verjetno pa bo programska skupina Radi imamo Ankaran, ki zdaj pripravlja vse potrebno za vzpostavitev delovanja nove občine, kandidirala v obliki liste tako za občinski svet kot tudi s kandidatom za župana.

Prav tako še ni napovedi, ali bo v Ankaranu tokrat kandidirala stranka Koper je naš koprskega župana Borisa Popoviča.

Predsednik državnega zbora Janko Veber je minuli torek v aktu o razpisu volitev določil, da se volitve razpišejo tudi v občini Ankaran. Temu je pred tem nasprotovala skupina poslancev. Ti so v parlamentarno proceduro vložili deklaracijo o ustavnih vidikih izvršitve odločbe ustavnega sodišča glede ustanovitve Občine Ankaran, ker po njihovem DZ ne more izvršiti odločbe ustavnega sodišča. Deklaracijo je 20. junija DZ potrdil s 24 glasovi za in 17 proti.

Takšna poslanska deklaracija ni zavezujoča. Je pa zavezujoča odločba ustavnega sodišča, ki je ustanovilo občino Ankaran, je poudaril Veber, in dodal, da bi ravnal protizakonito, če volitev v Ankaranu ne bi razpisal.

Lokalne volitve bodo tako 5. oktobra prvič tudi v Občini Ankaran, ki jo je pred tremi leti ustanovilo ustavno sodišče, potem ko državni zbor ni izpolnil volje Ankarančanov, ki so se za novo občino opredelili na referendumu. Spomnimo, poslanci so takrat ustanovili občino Mirna, ne pa tudi Ankarana.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano