Koper in Ljubljana gladita medsebojne spore

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) za zdaj še ne bo prekinila pogodbe o sodelovanju s Primorsko gospodarsko zbornico (PGZ). Po izrečenem opominu so se stvari začele urejati, zato so postopke začasno zamrznili. “Pričakujem, da bomo zadeve rešili v korist obojih,” pravi predsednik PGZ Vojko Čok.

Iz Gospodarske zbornice Slovenije, ki domuje v poslopju na fotografiji, mirijo, da  ne gre za poskus nadvlade Ljubljane nad Koprom, temveč zgolj za vzpostavljanje  korektnih medsebojnih odnosov. Foto: STA
Iz Gospodarske zbornice Slovenije, ki domuje v poslopju na fotografiji, mirijo, da ne gre za poskus nadvlade Ljubljane nad Koprom, temveč zgolj za vzpostavljanje korektnih medsebojnih odnosov. Foto: STA

KOPER >Primorska gospodarska zbornica (PGZ) bi morala do včeraj Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) dostaviti podatke o članstvu, članarini, delovanju PGZ in ključe poslovnih prostorov na Ferrarski 2 v Kopru, ki so v lasti GZS. Tega sicer niso storili, tudi zato ne, ker sta tako direktor PGZ Tomaž Može kot predsednik GZS Samo Hribar Milič vmes zbolela. Poslovne prostore PGZ v Kopru sta tako obiskala dva predstavnika GZS in se srečala s predsednikom PGZ Vojkom Čokom.

“Dogovorili smo se, da se v prizadevanju za konstruktivno rešitev nastale situacije začasno vsi postopki zamrznejo,” so sporočili iz GZS. Pričakujejo, da se bodo njihove zahteve uresničile v najkrajšem možnem času.

Podatke o članstvu, članarini in delovanju PGZ zahtevajo zato, da bi zagotovili boljše uveljavljanje interesov članov na območju Primorske, saj PGZ po njihovem mnenju nezadovoljivo izvaja vlogo povezovanja in zastopanja interesov regijskega gospodarstva in dela netransparentno. Direktor Može je to ocenil kot poskus nadvlade Ljubljane nad Koprom, kar pa na GZS odločno zavračajo.

“Odnosi med GZS in PGZ Koper so sicer res zaostreni, vendar nikakor ne gre za poskus nadvlade Ljubljane nad Koprom, temveč zgolj za nujnost vzpostavitve in ureditve korektnih medsebojnih odnosov,” pravijo na GZS in dodajajo, da so vse gospodarske zbornice, tudi PGZ Koper, pri svojem delovanju zavezane k spoštovanju zakona o gospodarskih zbornicah, statuta GZS in medsebojnih pogodb. “Naloga in obveza GZS je zavarovati interese in integriteto celotnega sistema GZS, pa tudi interese podjetij primorske regije,” trdijo na GZS.

Z medsebojno pogodbo je GZS na PGZ Koper prenesla vse člane OZ Koper (1553 članov), izvajanje javnih pooblastil in dala v brezplačno uporabo svoje prostore na Ferrarski ulici v Kopru, opremo, know-how in blagovno znamko. Zato pri GZS tudi pričakujejo, da bodo dobili vpogled v delovanje PGZ.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano