Koper in Ankaran na isti valovni dolžini

Včeraj so se na izredni seji sestali koprski občinski svetniki, ki so morali znova potrjevati odlok o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča v občini. Čeprav so to storili že na seji pretekli četrtek, akt ni bil veljaven, ker je prevladalo pravno mnenje, da mora biti tudi ankaranska občina formalna podpisnica sklepa in ne zgolj soglasodajateljica.

 Foto: Ilona Dolenc
Foto: Ilona Dolenc

KOPER > V statutarnem sklepu občine Ankaran izrecno piše, da je do uveljavitve statuta na njihovem območju smiselno uporabljati vse koprske občinske pravne akte, ki so veljali na dan 22. oktober 2014. Ker so Koprčani odlok o višini nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča potrjevali 18. decembra, je prevladalo pravno mnenje, da mora biti občina Ankaran sopodpisnica novega odloka.

Ankaranski občinski svetniki so v ponedeljek zvečer na izredni seji že potrdili spremembe odloka o nadomestilu za uporabo stavbnih zemljišč. Akt z novo glavo, v kateri sta kot predlagateljici zapisani obe občini, pa so še enkrat potrdili včeraj v Kopru.

Odlok med drugim za 15 odstotkov zvišuje nadomestilo, ki ga občini plačuje Luka Koper. V Luki Koper pravijo, da uradnega dopisa o napovedanem zvišanju nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča še niso prejeli, zato zadeve ne morejo komentirati.

Razen za Luko Koper, kjer bo dvig nadomestila občuten, se za ostale občane cene ne bodo spremenile. Te bodo nekoliko višje za zavezance na območjih, ki so jih zadnja leta komunalno posodobili in uredili. NH


Najbolj brano