Koper brez kandidatov SD?

Predsednik koprskega odbora stranke SD je za Primorske novice potrdil, da njihova stranka najbrž ne bo sodelovala na letošnjih lokalnih volitvah. Ne samo, da nima županskega kandidata. Zaradi čistke, ki jo z izključevanjem nekaterih članov izvaja centrala stranke, najbrž ne bodo imeli niti liste za občinski svet.

Angel Šav Foto: Helena Race
Angel Šav Foto: Helena Race

KOPER > “Na seznamu članov, proti katerim teče postopek izključitve, so tudi ljudje, ki so ključni za izvedbo volilnih opravil tako v Kopru kot v Ankaranu. Brez njih, govorim predvsem o sekretarki Majdi Šuligoj, se nekaterih aktivnosti ne more izpeljati. Zato sem klical Uroša Jauševca in mu pisal tudi elektronsko sporočilo, kako naj ravnamo, da do konca izpeljemo postopke za kandidature, pa se mi na klice ne odziva, od njega nisem dobil nobenega odgovora,” pravi predsednik koprskega odbora SD Angel Šav. Zato so trenutno vse aktivnosti glede evidentiranja kandidatov ustavljene, čeprav je kandidature potrebno oddati do prihodnje srede.

Generalni sekretar stranke Uroš Jauševec pa ni odgovoren samo za nesoglasja v Kopru, pomagal je tudi pri razbitju stranke SD v Ilirski Bistrici. Vendar tam v povsem drugačni vlogi. Tam so člani SD zaradi šikaniranja, neprimernega obnašanja, preprečitve volitev v državni svet, razbitje povolilne koalicije v občinskem svetu, sodelovanja z SDS in zavrnitve obiska nekdanjega predsednika države Danila Türka lani razrešili bistriškega župana Emila Rojca, vendar je nadzorni odbor SD iz Ljubljane razrešitev razveljavil. Aprila so o Rojcu znova glasovali in takrat je bilo na seji že več tistih, ki so ga podprli. Generalni sekretar stranke Uroš Jauševec je takrat osebno spremljal sejo in se postavil Rojcu v bran. Dolgoletne člane, ki so stranko vodili več kot 20 let, je ocenil kot skupinico in manjšino. Zato so iz stranke izstopili mnogi vidni in dolgoletni člani ter SD.

Ni pa težava samo v tem. “Zaradi ravnanja stranke v Ljubljani so začeli iz koprskega odbora stranke izstopati dolgoletni vidni člani stranke, ker se z metodami, ki so značilni za neke druge čase, ne strinjajo. Nekateri naši člani so recimo preklicali tudi soglasje za kandidiranje na naši listi. V takem vzdušju pa je ljudi zelo težko prepričati, naj kandidirajo za nas,” pojasnjuje Šav. Ravnanje glavnega tajnika stranke Uroša Jauševca ocenjuje kot nedopustno in izrazito neprimerno, razočaral pa ga je tudi predsedujoči stranki SD Dejan Židan, ki dopušča, da se takšne stvari mesec dni pred volitvami sploh dogajajo.

Eden od tistih, ki je izstopil iz stranke, čeprav je bil v njej dolgih 42 let, je direktor koprskega stanovanjskega sklada Darko Kavre, ki se je tudi sicer znašel na seznamu za izključitev. “Ta odločitev je bila zame zelo težka, saj še vedno delim vrednote socialnih demokratov. Ključni razlog pa je bilo globoko nestrinjanje z načinom tako imenovane čistke znotraj stranke. Nedopustno je, da me o nameri izključitve obvestijo mediji, prav tako me presenečajo obtožbe, da sem deloval v škodo stranke, saj od leta 2006 v stranki nimam nobene funkcije ali kakšne druge vloge. Res je, da sem postal direktor stanovanjskega sklada v času županovanja Borisa Popoviča, vendar sem direktor že enajst let in v tem času smo zgradili veliko neprofitnih stanovanj in pomagali socialno ogroženim, kar so nenazadnje tudi vrednote, ki naj bi jih zagovarjala stranka SD,” pravi Kavre, ki je bil nekoč tudi predsednik koprskega odbora SD. Takrat je bila stranka SD najmočnejša stranka v Kopru. Zato si tega, da ga nekdo zdaj brez utemeljenega razloga meče iz stranke, ni dovolil in je raje izstopil sam.

Kavre je prepričan, da pri čistki Urošu Jauševcu pomagajo nekateri člani njegovega kolegija in terenski ovaduhi. “Gre za ljudi, ki so zaradi lastnih neuspehov, tudi na zadnjih državnozborskih volitvah, svoje interese postavili pred interese stranke in s tem škodili celotni stranki, ne pa samo tistim, ki jih ne želijo za svoje strankarske kolege,” pravi Kavre.

Kdo je predlagal izključitev koprskih članov in kako komentira napoved, da stranka SD na volitvah v Kopru ne bo imela svoje liste, smo želeli vprašati tudi Uroša Jauševca, ki pa se na naše klice ni odzival. Telefon je zvonil v prazno tudi pri Marijanu Križmanu, ki je bil koprski kandidat SD za poslanca na zadnjih državnozborskih volitvah, vendar je doživel hud poraz. Po mnenju nekaterih naj bi tudi on zahteval izključitve pred lokalnimi volitvami.

TATJANA TANACKOVIČ


Najbolj brano