Kopanje, sprehodi in morda “tek za Rexov modri trak”

Med Koprom in Izolo smo mimoidoče povprašali, kaj menijo o zaprtju obalne ceste.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

> Daniel Lorbek iz Kopra: “To je velika pridobitev za obe občini, tako koprsko kot izolsko. Upam, da bodo območje obalne ceste uredili v sprehajalne steze in kopališče. Želim si, da na obali med Koprom in Izolo ne bi zrasli hoteli, kakršni so v Portorožu. Čeprav imamo samo dva hotela, enega v Kopru in drugega v Žusterni, mislim, da zadostujeta.”

Daniel Lorbek

> Romana Adam iz Izole: “Veseli smo, da bo obalna cesta poslej varna za kolesarje in pešce. Srčno upam, da vozniki petindvajsetk po njej ne bodo divjali ter da bodo občinski redarji in policisti cesto redno nadzorovali.”

Romana Adam

> Dino Krička iz Izole: “Obema občinama sem dal pobudo, da bi na spraznjeni cesti vsako leto na prvo spomladansko nedeljo pripravili tek po novi rekreacijski poti - 'Tek za Rexov modri trak'. Tako bi ohranili spomin na ladjo, po kateri nosi območje ob izolski obali ime, in obenem dobili nov rekreativni dogodek. Ker je med izolsko pošto in Hotelom Koper natanko šest kilometrov razdalje in je točno vmes območje Pri Rexu, bi lahko v Izoli tek začeli pri pošti, v Kopru pa pri hotelu. Udeleženci bi se srečali Pri Rexu in zmagovalec bi dobil modri trak, kakršnega so v šestdesetih letih prejšnjega stoletja dobile čezoceanke, ki so najhitreje preplule Atlantik.”

Dino Krička

> Helena Rudolf iz Kopra: “Tukaj sem šele eno leto, ampak se zelo rada sprehajam po tej poti. Najbolj primerno za to območje se mi zdi, da bi naredili otroško igrišče, mogoče kakšen lokal, kasneje pa eno lepo plažo. Najraje bi se tukaj sprehajala in kopala.”

Helena Rudolf

> Robilda Štrekelj iz Kopra: “Zelo pametna poteza, čeprav bi lahko to naredili že par let nazaj. Primorci bomo končno imeli prostor za kolesarje in pešce. Najprej bi priporočala, da poskrbijo za varnost, primeren dostop do morja in sprehajališče. To območje bi izkoristila za sprehajanje, kasneje pa za obisk plaže.”

Robilda Štrekelj

> Edi Debeljak iz Žusterne: “Menim, da je to zadnja faza, ki bi se je morali lotiti. Problem vidim bolj v cesti Škofije-Koper, saj turisti obremenjujejo lokalno cesto. Dolgoročno je zaprtje ceste smiselno, v primeru, da jo bodo uredili primerno za kopalce in sprehajalce.”

Edi Debeljak

> Branka Rožman iz Žusterne: “Poteza se mi zdi v redu. Želim, da ne posegajo preveč v naravo, ne spreminjajo preveč in ne hitijo. Kot do sedaj, bi se po tej poti še vedno sprehajala. Posebej bo to dobrodošlo za mamice z otroki, ker pot ne bo več tako ozka in bo manj onesnaženosti .”

Branka Rožman

> Celestina Jakac iz Semedele: “Že toliko let čakamo na to zaprtje ceste, da se mi zdi poteza odlična, še posebej da privabimo turiste. Najprej bi morali urediti pot za pešce in plažo. Po tej poti bi se z veseljem sprehajala in kopala.”

Celestina Jakac

> Alida Beckers iz Kort: “Čeprav smo tukaj zelo malo in nisem toliko seznanjena z načrtom, je to krasna ideja, da se izkoristi vsak delček naše obale in privabijo turiste. Najprej bi bilo treba urediti sprehajališče, predvsem za otroke in mlade.”

Alida Beckers

> Mara Tomažič z Markovca: “Glede na to, da živim na Markovcu, nisem zadovoljna s to potezo, zato ker se bo promet usmerjal k nam. Želela bi, da bi to uredili pred zaprtjem ceste. Na tem območju bi se sprehajala in kopala, vendar se bojim, da načrt ne bo izpeljan v našo korist, ampak v korist privatnikov.”

Mara Tomažič

MC, TR, TP


Najbolj brano