Kopalni vlak je tudi povezava z Evropo

Že nekaj dni v Koper vsak dan ob 8.35 pripelje kopalni vlak iz Maribora. Vrača se ob 20.17 in tako omogoča tudi enodnevne obiske slovenske obale. Na postaji Hrpelje-Kozina je s kopalnega vlaka mogoče prestopiti in ujeti povezavo do Buzeta, Pazina, Kanfanarja in Pulja.

Maja je v Koper pripeljal prvi potniški vlak po zimski ledeni ujmi, ki je poškodovala žezelnico. Zdaj ga je nadomestil kopalni vlak.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Maja je v Koper pripeljal prvi potniški vlak po zimski ledeni ujmi, ki je poškodovala žezelnico. Zdaj ga je nadomestil kopalni vlak.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kopalni vlak je nadomestil “Pohorca”, vlak, ki je od začetka maja vozil iz Maribora v Koper. Tako je edini, ki Istro povezuje z notranjostjo Slovenije.

Iz Maribora odpelje ob 3.40 zjutraj, na koprsko postajo pa prispe slabih pet ur kasneje, ob 8.45. Do Borovnice ga pelje električna lokomotiva, tam ga priklopijo na dizelsko, saj je omrežje do Pivke še vedno poškodovano zaradi žleda, v Pivki pa potniške vagone znova prevzame električna lokomotiva. Druge vlake nadomeščajo z avtobusnimi prevozi.

Danes pa bo v Koper prvič letos pripeljal tudi avtovlak iz Nizozemske, ki je vozil že lani. Vsako soboto do konca avgusta bo omogočal prevoz avtomobilov, motorjev in koles iz Herogenboscha do Kopra in nazaj. Za avtovlak je veliko zanimanja, veliko voženj do konca sezone je že rezerviranih, pravijo na Slovenskih železnicah.

Kopalni vlak ob torkih in petkih pripelje v Koper tudi spalne vagone iz Budimpešte in Moskve, z njimi pa tuje turiste, ki želijo obiskati Istro. Povezavo ima tudi s Salzburgom in Münchnom.

“Ta vlak zelo pogosto uporabljajo turisti iz vse Evrope, ki potujejo z vozovnicami Inter Rail. Ne gre le za mlade, saj je ta ponudba na razpolago vsem potnikom,” pravijo v Slovenskih železnicah. Vlak ima tudi vagon za prevoz koles in restavracijo,

Kopalni vlak, ki vozi že 15 let, pripelje do koprske postaje, naprej do Izole, Portoroža in Pirana pa je mogoče z avtobusom. Karte zanj je mogoče na večjih postajah kupiti hkrati z vozovnico za vlak. Ta stane enako kot za običajne vlake, vsi potniki pa imajo ob koncih tedna 30-odstotni popust za povratna potovanja.

HR


Najbolj brano