Koprska opozicija že preslišana

Občinska svetnica SLS Olga Franca ni bila uspešna s svojim predlogom razširitve dnevnega reda, na plodna tla ni padla niti prošnja predstavnikov Združene levice, za marsikoga vprašljiva pa je tudi sestava komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. To je kratek povzetek včerajšnje konstitutivne seje koprskega občinskega sveta.

Novi koprski občinski svet Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Novi koprski občinski svet Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Pa pojdimo po vrsti. Olga Franca je predlagala razširitev dnevnega reda s točko o slovesni prisegi župana in članov občinskega sveta.

“Takšna prisega žal ni določena v poslovniku, pa vendar je to dejanje v današnjem času izjemno pomembno. Tako župan kot člani občinskega sveta s to javno deklaracijo izjavijo, da bodo sprejemali odgovorne odločitve za skupno dobro. To naj bi bila tudi zaveza, da bomo v prihodnjih štirih letih spoštovali drug drugega in medsebojno različnost,” je zapisala v obrazložitvi.

Koprski župan si je za podžupana zaželel Petra Bolčiča in Alberta Scherianija. Čemu med izbranci ni več Danijela Cepa, ni znano. Popovič in Cep na to temo nista želela dajati izjav, poznavalci pa namigujejo, da je še vse odprto in se lahko že v prihodnjih tednih zgodi kakšna sprememba v podžupanskih vrstah.

Za njeno pobudo posluha med svetniki ni bilo, kar jo je nemalo presenetilo. “Če nekdo zavrača takšno zadevo, mi vliva precejšen dvom v njegovo delovanje,” ne razume Olga Franca.

Podobno brez besed so ostali tudi predstavniki Združene levice (ZL), ki sta se jim pridružili še Polka Bošković in Olga Franca. Pod točko razno, v kateri je tekla beseda o določitvi sedežnega reda, so koprskega župana Borisa Popoviča prosili, ali bi se smeli presesti na levi del dvorane v Pretorski palači. “Na desnem 'bregu' se pač ne počutimo najbolje. Gre za povsem ideološki vidik,” pojasnjuje Maja Tašner Vatovec iz ZL. Župan njihove prošnje ni uslišal, preglasil pa jih je že tudi dobro namazan glasovalni stroj. 19 občinskih svetnikov je pritrdilo županu, da zamenjava sedežev ne pride v poštev, in tako je obveljal prvotni sedežni red.

S tem pa se verjetno nekoliko na glavo postavijo tudi Popovičeve obljube, ki jih je nanizal v uvodnem nagovoru pred novoizvoljenimi svetniki. Med drugim se je nadejal tvornega sodelovanja in jim navrgel, kako bodo njegova vrata vselej odprta za vse svetnike. “Kdor bo hotel z nami sodelovati, bo dobrodošel. Delovali bomo projektno, koalicij pa ne nameravamo sklepati,” je še dal vedeti.

Politično dokaj enolična bo tudi sestava komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Njen predsednik tudi v novem mandatu ostaja Igor Hrvatin (KJN), za njegovo namestnico so izvolili Tjašo Škerlič (Slovenija za vedno). Ostali člani so: Patrik Peroša (Oljka), Milojka Lahajnar Špacapan (Desus), Kristina Radovčič, Peter Bolčič in Marko Štrkalj (vsi trije KJN).

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano