Konec podaljševanja pogodb v Olmu

“Potrudila se bom za spremembe na bolje,” obljublja Jožica Šemnički, vršilka dolžnosti direktorice Doma upokojencev Ptuj, ki upravlja tudi z enoto v Olmu. Že vse od odprtja doma v Kopru pred skoraj dvema letoma je prihajalo do pritožb zaposlenih zaradi nevzdržnih zahtev vodstva doma, nezadovoljni so bili tudi nekateri stanovalci.

Dom v Olmu, ki so ga odprli pred slabima dvema letoma, ostaja enota ptujskega doma.  Foto: Ilona Dolenc
Dom v Olmu, ki so ga odprli pred slabima dvema letoma, ostaja enota ptujskega doma.  Foto: Ilona Dolenc

KOPER, PTUJ > Dolgoletno direktorico Doma Ptuj Kristino Dokl je v torek razrešila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak. Temu so botrovale ugotovitve revizij in inšpekcijskih postopkov, v katerih so ugotovili resne kršitve predpisov, hude kršitve zakona o delovnih razmerjih in strokovne napake, ki omogočajo nenamensko rabo sredstev.

“Za zdaj Dom Ptuj ostaja upravljalec doma v Olmu,” pravi Jožica Šemnički. Ali bo tako ostalo, pa ni v njeni pristojnosti, pač pa o tem odloča ministrstvo za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti oziroma vlada. “Sama nimam nobenih pomislekov, če bi se država kot lastnica odločila pripojiti ga k domu Koper. Menim, da je razmislek o tem smiseln,” dodaja. Predlog, naj dom Olmo združijo z domom na Markovcu, je že spomladi na ministrstvo poslala predsednica sveta zavoda Obalnega doma upokojencev Olga Franca. Odgovora ni prejela. Prejšnji teden pa so nam z ministrstva sporočili, da o združevanju ne razmišljajo.

Vodenje doma na Ptuju in njegovih štirih enot (Muretinci, Kidričevo, Juršinci in Koper) je sredi tedna prevzela vršilka dolžnosti Jožica Šemnički. Napoveduje, da se bo z zaposlenimi in stanovalci v Kopru srečala v prihodnjih dneh, ko bo tudi pregledala stanje in preverila zasedenost delovnih mest ter njihovo usklajenost s standardi in normativi. “Zaposlene bomo razporejali v skladu z njihovimi kompetencami. Tiste, ki so zaposleni za določen čas, dobro opravljajo delo in ga želijo še naprej, bomo zaposlili za nedoločen čas,” napoveduje.

Kaj si od sprememb obetajo zaposleni v domu v Olmu, pa za zdaj ne želijo govoriti, pravi vodja enote Urška Osovnikar. Prav iz vrst zaposlenih je bilo slišati največ pritožb nad vodenjem Doklove; dela niso imeli natančno določenega, bilo jih je premalo, iste osebe so skrbele za kuhanje obrokov in nego stanovalcev, zaposleni so bili le za nekaj mesecev, pogodbe so jim večkrat podaljševali ... Zato so se zaposleni zaradi preobremenjenosti in pritiskov neprestano menjavali, kar so občutili tudi stanovalci.

Doklova, ki je Dom Ptuj vodila 25 let in ustvarjala toliko dobička, da je zgradila še tri domove (Kidričevo, Juršinci in Koper), zavrača očitke ministrstva. Vse ugotovljene nepravilnosti naj bi v domu odpravili, ostalo naj bi jih še nekaj, za katere pa ministrstvo še ni sprejelo pravilnikov, trdi Doklova. Ali (oziroma kako) se bo zaradi razrešitve pritožila, še preučuje; v sklepu je namreč navedeno, da sodno varstvo lahko uveljavlja pri upravnem sodišču, glede na statut doma in zakon o zavodih pa je za to pristojno delovno sodišče.

HR


Najbolj brano