Končno sanacija plazu v Potoku

Delavci so v teh dneh pričeli s sanacijo območja zemeljskega plazu ob cesti, ki povezuje Sv. Anton s Potokom. Domačini sicer že dobri dve leti opozarjajo, da ob večjih deževjih zemljina zdrsi čez cesto, zdaj pa bodo morali še malo potrpeti, saj je zaradi sanacije cesta zaprta.

Z vkopom drenažnega jarka bodo preprečili plazenje brežine. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Z vkopom drenažnega jarka bodo preprečili plazenje brežine. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

POTOK > V začetku tega tedna se je na območju zemeljskega plazu ob cesti med Sv. Antonom in Potokom začela za domačine težko pričakovana sanacija. “Z vkopom drenažnega jarka želi občina omiliti zamakanje in preprečiti plazenje brežine, tudi na cestišče,” pojasnjujejo v Mestni občini Koper, ki je cesto sicer že večkrat sanirala, a je razmočen teren zemljo vedno znova potisnil na cestišče.

Ob povečanih količinah padavin je zemljina nad cesto, ki povezuje dva kraja v koprskem zaledju, začela drseti že pred leti. Težave so se ponavljale, voda ni mogla pravilno odtekati in je zamakala celotno območje, zemlja pa je drsela na cesto, ki je bila včasih tudi težko prevozna. Pod težo zemlje je na nekaterih mestih popokal še asfalt.

Kot so pojasnili na koprski občini, so se pristojne službe zdaj odločile za celovito sanacijo plazu, tako imenovani vkop drenažnega jarka, ki bo poskrbel za pravilno odvodnjavanje. “S tem bi preprečili zamakanje terena in poskrbeli za izsušitev, saj bo voda z brežine odtekala pod pobočjem, ustavilo naj bi se tudi plazenje zemlje,” dodajajo.

Podjetje Komus bo v okviru del, ta bodo vredna približno 30.000 evrov, saniralo še cestišče. Cesta Sv. Anton-Potok naj bi bila zaradi tega tudi tri ali štiri dni povsem zaprta, obvoz pa urejen po cesti od Sv. Antona mimo Turkov proti Potoku. Da mora “voziti vse naokrog”, nam je zaupal tudi domačin iz Potoka Adrijano Baruca, sicer zadovoljen, da so se stvari začele premikati. “A upamo, da ne bo spet preveč trajalo,” še dodaja.

EVA BRANC


Najbolj brano