Koncerti razburjajo Izolane z rahlim spancem

Hangar bar, znani izolski lokal v marini, prijavijo policistom že ob skoraj vsakem koncertu, češ da povzroča preveč hrupa. V zadnjih dveh mesecih so jim policisti tudi izdali dve kazni. V lokalu pravijo, da gre za nagajanje dveh ali treh posameznikov, ki živijo v Jagodju. Ti ne želijo nastopati z imenom in priimkom, poudarjajo pa, da bi morale biti vse prireditve skladne z zakonodajo, v prvi vrsti z zakonom o varstvu okolja.

Hangar bar oživi ob vikendih, ko tam pripravijo koncerte.   Foto: Mirjana Cerin
Hangar bar oživi ob vikendih, ko tam pripravijo koncerte.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Zvok naj bi se odbijal s Hangarjevega dvorišča vse do vrha Jagodja, trdijo Izolani, ki jih moti hrup. Ob poletnih vikendih bi morali imeti zvečer in ponoči zaprta vsa okna, če bi želeli spati, čemur pa odločno nasprotujejo.

“Zakaj nimajo zaščit zoper hrup?”

“Naj si gostinci raje postavijo protihrupne zaščite in upoštevajo, da morajo nekateri občani zjutraj v službo. Ustaljene urnike potrebujejo tudi otroci, starejši in bolni občani,” opozarjajo. Prireditve gostincev nimajo po njihovem mnenju nič skupnega s turizmom; turiste naj bi celo odganjale. “V Monte Carlu, kjer je precej več gostinskih lokalov kot v Izoli, zunaj ne slišiš glasbe.”

Pravijo še, da ni moteč samo Hangarjev hrup, ampak tudi hrup, ki prihaja izpod Belvederja, iz Arrigonija, Moby Dicka, s Svetilnika ... Nekaj občanov z različnih koncev Izole, ki hrupa ne prenaša, naj bi razmišljalo celo o tožbah. Prepričani so, da gostinci kršijo najmanj štiri zakone, dve uredbi, dva pravilnika in dva občinska odloka. Kritični so tudi do občine. “Zakaj svoje zakonske obveznosti dosledno izvaja na področju prometa, noče pa slišati za problematiko hrupa iz gostinskih lokalov, v katerih so javne prireditve?” sprašujejo.

“Med našimi obiskovalci so tudi hotelski gostje”

V Hangar baru pa pravijo, da so jih policistom začeli prijavljati šele letos, čeprav imajo tišjo glasbo kot v letih poprej in z nastopi bolj zgodaj končajo. “Ne želimo biti moteči za občane. Prizadevamo si, da bi našim obiskovalcem nudili kakovostno glasbo, čeprav zanjo ne pobiramo vstopnine. V zameno od obiskovalcev pričakujemo vzorno obnašanje, pretepanja med njimi ne bi nikoli dovolili,” pravi najemnik Matic Horvat. V tem času imajo po en koncert na teden, ob vikendih in v lokalu, končajo se ob polnoči. Poleti so jih imeli zunaj, tudi sredi tedna, ob vikendih pa so se končali ob enih zjutraj, enkrat izjemoma ob pol dveh. Zvočnike so vselej usmerili proti morju, vendar Horvat dopušča, da se zvok res odbija od bližnjega nedokončanega objekta veslaškega kluba. Plačali so že dve kazni za čezmerno obremenitev s hrupom. “Brez dokazov o tej čezmernosti,” dodaja.

Zanimivo je, da se nad hrupom ne pritožujejo njihovi prvi sosedje - gostje bližnjega hotela Delfin, kar so nam v hotelu potrdili. Poleti so skupaj s Hangarjem celo pripravili dvodnevni festival piva. Hotelski gostje v lokalu igrajo karte ali pa se udeležujejo jazz, blues in etno koncertov. Gostinski lokal hotel sproti obvešča o svojih programih. Seznanjali naj bi tudi izolske policiste in do nedavnega celo posameznike iz Jagodja.

“Meritve niso pokazale, da bi bilo prehrupno”

V svetu KS Jagodje-Dobrava z Maksom Filipčičem na čelu formalno niso obveščeni, da bi njihove krajane motil čezmeren hrup iz izolskih gostinskih lokalov.

V kabinetu izolskega župana Igorja Kolenca pa pravijo, da se je pri njem oglasilo nekaj občanov, ki se pritožujejo nad hrupom. Obiskali so ga tudi gostinci, ki imajo prav zaradi pritožb teh občanov težave s policijskim nadzorom. “Vsi gostinski lokali se držijo obratovalnega časa (navadnega kot podaljšanega), ki ga dobijo od občine. Pred dvema letoma smo naročili meritve hrupa pod Belvederjem. Opravljene so bile nenapovedano, izvajalec je ugotovil, da so vrednosti kazalcev hrupa v času prireditve ustrezale zahtevam uredbe o načinu zvočnih naprav, ki na shodih in prireditvah povzročajo hrup,” zagotavljajo v občinski upravi.

Župan Kolenc se ob tem še vedno nadeja, da bo država upoštevala predlog izolske občine, da bi v turističnih krajih v času turistične sezone premaknili začetek nočnega časa za dve uri. Po tej logiki hrupa ne bi bilo več dovoljeno povzročati po 24. uri.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano