Končali bodo obnovo Bržanove domačije

Čezmejni projekt Revitas za oživljanje istrskega zaledja in promocijo turizma ter ohranjanje bogate istrske kulturne dediščine se je prevesil v drugo fazo. Evropa je v novem finančnem obdobju za uresničevanje naložb pod okriljem Revitasa zagotovila 840.000 evrov.

Koprska občina bo odkupila še manjkajoči del Bržanove domačije v Smokvici (levo) in v njem uredila informacijsko-degustacijski center s tradicionalnim odprtim kuriščem. Preostali del objekta je že v njihovi lasti, obnovili pa so ga v okviru prvega dela Foto: Nataša Hlaj
Koprska občina bo odkupila še manjkajoči del Bržanove domačije v Smokvici (levo) in v njem uredila informacijsko-degustacijski center s tradicionalnim odprtim kuriščem. Preostali del objekta je že v njihovi lasti, obnovili pa so ga v okviru prvega dela Foto: Nataša Hlaj

ISTRA > V projektu sodelujejo Mestna občina Koper, Občina Izola, Občina Piran, Vodnjan, Buzet, Istarska županija in Turistično združenje Istarske županije.

Največji delež evropske pomoči, kar 204.000 evrov, bo prejela koprska občina. S tem bodo med drugim odkupili še manjkajoči del Bržanove domačije v Smokvici, ga obnovili in v njem uredili informacijsko-degustacijski center s tradicionalnim odprtim kuriščem, pojasnjuje koordinatorka za evropske projekte v koprski občini Ivana Štrkalj.

Pripravili bodo tudi niz delavnic o suhozidni gradnji na območju Vodnjana in Topolovca ter na ogled postavili deset metrov takšnega zidu. “Za promocijo istrskega zaledja in bogate kulturne dediščine na podeželju bomo označili dodaten kilometer pešpoti in postavili info točko na potniškem terminalu, ki bo turiste usmerjala v zaledje,” še našteva Štrkaljeva.

V Piranu, kjer bodo imeli na voljo 72.500 evrov, bodo uredili tematske pešpoti po zaledju in nekaj denarja namenili organizaciji sejma tradicionalnih obrti Istre.

V izolski občini so za projekt prejeli 49.300 evrov; zgradili bodo avtohtono istrsko kažeto in 50 metrov suhega zidu ter kupili dva istrska osla.

Dejavni bodo tudi drugi partnerji v projektu. V Draguću bodo uredili središče za freske in organizirali delavnice na temo fresk. V Buzetu bodo obnovili dve že obstoječi muzejski delavnici, ki bosta služili kot prostor za promocijo tradicionalnih obrti (izdelovalnica glavnikov in pekarna), uredili pa bodo tudi nov multimedijski - turistično kulturno izkustveni center.

V Vodnjanu bo vrata odprl doživljajski center, ki bo namenjen predvsem promociji arhitekture od antike od danes ter oživljanju tradicionalnih istrskih obrti. Turistično združenje Istarske županije bo izdelalo mobilno aplikacijo Istra Culture - popoln vodič v mojem žepu. Ta bo dostopna v sedmih jezikih in opremljena z vsemi osnovnimi informacijami.

NH


Najbolj brano