Komunala Koper mora znova zaposliti Jožeta Haberja

Jožeta Haberja, dolgoletnega reševalca na koprski mestni plaži, je vršilec dolžnosti direktorja Komunale Koper Gašpar Gašpar Mišič odpustil nezakonito. Tako je odločilo koprsko delovno sodišče, vendar sodba še ni pravnomočna, saj se je Komunala zoper njo pritožila. O sodnem sporu bo odločalo višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani.

Če bo višje sodišče odločilo v njegov prid, se bo Jože Haber že prihodnje poletje vrnil na 
koprsko mestno plažo kot reševalec iz vode.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Če bo višje sodišče odločilo v njegov prid, se bo Jože Haber že prihodnje poletje vrnil na koprsko mestno plažo kot reševalec iz vode.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Delovno sodišče v Kopru je ugotovilo, da je Jože Haber nezakonito izgubil službo na Komunali Koper, saj ni kršil delovne zakonodaje in je bil upravičeno prepričan, da je na dopustu.

“Haber ima pravico, da se vrne na delovno mesto. Prav tako mu pripada izplačilo plač za obdobje, ko je bil nezakonito odpuščen,” je sodno odločitev za Primorske novice komentiral Haberjev zagovornik Aleksander Lisjak.

Zdaj čakajo na odločitev višjega sodišča

Po njegovih izkušnjah bo višje delovno in socialno sodišče v Ljubljani potrebovalo od tri do šest mesecev, da odloči o pritožbi Komunale Koper.

“Višje sodišče lahko sodbo koprskega sodišča potrdi, jo razveljavi in vrne v ponovno sojenje, ali pa ugodi pritožbi Komunale in spremeni sodbo,” še pravi Lisjak. Sodbe koprskega sodišča v Komunali včeraj niso želeli komentirati, saj ta ni pravnomočna.

Pod izredno odpoved, s katero so prekinili delovno razmerje s Haberjem, se je januarja podpisal Gašpar Gašpar Mišič, vršilec dolžnosti direktorja Komunale Koper.

“Če so na Komunali mislili, da se mora Haber predčasno vrniti na delovno mesto, bi ga morali obvestiti, da so se stvari spremenile. Vrsto let je bilo namreč v navadi, da se Jože Haber po koncu poletne sezone na koprski mestni plaži, kjer je delal kot reševalec iz vode in si nabral veliko nadur, odpravi na dopust in takoj za tem izkoristi višek opravljenih ur. Vendar ga niti decembra lani, ko je bil na dopustu, ni nihče opozoril, da počne karkoli narobe,” je sodbo in sporne poteze Komunale še komentiral Lisjak.

Ljudje so hoteli, da se Haber vrne

Jože Haber o sodbi noče govoriti, dokler ne bo pravnomočna. Od letošnjega januarja, ko so ga nezakonito odpustili, je prebedel veliko noči in si zaradi skrbi načel zdravje. Številni Koprčani in tudi drugi obiskovalci koprskega mestnega kopališča so ga vzeli v bran, na družabnem omrežju facebook pa so celo odprli podporno skupino zanj: vse to so storili le zato, ker je Haber v 25 letih spoznal mnoge ljudi, rešil 87 življenj in zaradi svoje profesionalnosti postal zgled za mlajšo generacijo reševalcev. “Vrnite nam Jožeta” so zahtevali, medtem ko so na Komunali zatrjevali, da je izgubil službo iz krivdnih razlogov, saj da je bil neupravičeno odsoten z delovnega mesta in delodajalcu ni sporočil razlogov svoje odsotnosti. “Kdor zlorabi pravico do dela, mora sprejeti tudi posledice,” je svoje poteze takrat utemeljeval Mišič.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano