Komunala Izola poziva občane k skupnemu iztrebljanju palmovega vrtača

Tudi v Izoli imajo težave s palmovim vrtačem, ki predvsem uničuje tipično palmo - visoko žumaro. Komunala Izola pa poziva občane k skupnemu reševanju problematike.

Palmov vrtač je metulj, ki izvira iz Južne Amerike. Izlegle 
gosenice se zavrtajo v listne peclje, v deblu delajo debele 
rove in ga razžirajo.
Palmov vrtač je metulj, ki izvira iz Južne Amerike. Izlegle gosenice se zavrtajo v listne peclje, v deblu delajo debele rove in ga razžirajo. 

IZOLA > Palmov vrtač sicer uniči tudi druge, bolj redke vrste palm, kot so na primer Brahea, Butia, Chamaerophumilis, Jubaea, Livistona, Phoenix, Washingtonia ...

Palmov vrtač je metulj, ki izvira iz Južne Amerike. Izlegle gosenice se zavrtajo v listne peclje, v deblu delajo debele rove in ga razžirajo. Zaradi obsežnih poškodb listnih pecljev in rastnega vrha se listi palm sušijo, ponavadi najprej notranji, nato pa še zunanji. Zgodnja, zanesljiva znamenja napada palmovega vrtača so značilno preluknjani listi, ki so na novo zrasli iz napadenega rastnega vrha. Vrh napadenih palm zgleda kot bi bil odrezan ali potlačen.

Težavo s škodljivcem so na Komunali Izola poskušali odpraviti z uporabo pripravka, s katerim so zalili poškodovane palme na Sončnem nabrežju, a brez uspeha. Iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Nova Gorica so nato dobili navodila, da je potrebno odstraniti vse močno napadene palme, pri katerih so srednji listi že propadli. Palme je treba v celoti odstraniti pri tleh in jih zakopati en meter globoko, tako da preprečimo palmovemu vrtaču, da zleze iz zemlje. Ta način uničevanja je med bolj cenovno dostopnimi in učinkovitimi. Z odvažanjem napadenih palm na deponijo, brez učinkovitega zakopavanja, bi širjenje škodljivca samo še pospešili, so sporočili iz Komunale Izola.

Izolane, ki imajo na svojih površinah poškodovane palme pozivajo, da v sodelovanju s Komunalo Izola pristopijo k reševanju problematike. Komunala Izola občanom ponuja brezplačni odvoz in zasutje ostankov poškodovanih palm, dodatno pa tudi odstranitev poškodovanih palm po simbolični ceni od 30 evrov za palmo, kjer ni potrebno dvigalo, oziroma od 70 evrov na kos, kjer je potrebno dvigalo. Občani lahko poškodovane palme odstranijo tudi sami, vendar bo Komunala Izola budno spremljala pravilnost način izvedbe. Uničenje palm mora potekati v skladu s strokovnimi navodili. Z nepravilno odstranitvijo napadenih palm se lahko povzroči še dodatna škoda, saj se palmov vrtač hitro širi.

“Vse občane Izole, ki so na svojih površinah zasledili poškodovane palme pozivamo, da skupaj pristopimo k reševanju zelene Izole in tako prikažemo primer dobre prakse sodelovanja in iskanja skupne rešitve. Komunala Izola si v sodelovanju z občani prizadeva, da bi se na mestu vsake odstranjene palme, posadilo ustrezno nadomestno drevo, izbrano na osnovi strokovne presoje,” so še sporočili.

Spletno uredništvo


Najbolj brano