Komunala, valilnica novih delovnih mest

Med oglasi na koprski enoti Zavoda za zaposlovanje je zaslediti precej objav Komunale Koper. Podjetje želi samo javno obvestilo, ne pa tudi, da bi zavod k njim napotil morebitne ustrezne kandidate. Tudi zato so vse glasnejša namigovanja, kako naj bi bila nekatera delovna mesta že rezervirana. Takšne govorice, denimo, podžiga oglas za strokovnega sodelavca za odnose z javnostmi. Funkcijo naj bi zasedel Mojmir Kovač, sicer neutrudni organizator različnih prireditev v piranski občini, pri tem pa naj bi mu bilo v pomoč tudi ustrezno politično zaledje.

Če bi bil direktor, bi Mojmir Kovač zaposlil nekoga, kot je 
sam. Foto: Nataša Hlaj
Če bi bil direktor, bi Mojmir Kovač zaposlil nekoga, kot je sam. Foto: Nataša Hlaj

KOPER >Kandidati za zasedbo delovnega mesta strokovnega sodelavca za odnose z javnostmi so imeli za prijavo na voljo zgolj tri dni, kar sicer zakon dopušča. To pa seveda hitro vzbudi dvome o transparentnosti, saj je Komunala pri drugih oglasih za prosta delovna mesta predvidela bistveno daljše roke za prijavo.

Pri podrobnem opisu delovnega mesta se kar ne neha naštevanje, za kaj vse bo moral skrbeti bodoči sodelavec, a, obenem povsem zadošča, da ima končano srednjo šolo. Zaposlitev bo trajala šest mesecev za polni delovni čas, poskusno delo ni predvideno, dovolj so enoletne delovne izkušnje. Med drugimi potrebnimi znanji so zahtevane izkušnje pri organizaciji dogodkov, animaciji otrok v vrtcih in šolah ali izkušnje pri delu s starejšimi osebami.

Kot bi bil razpis pisan na kožo Mojmirju Kovaču, pripomni naš vir. Med drugim spomni, da je slednji pri zadnji volilni kampanji sodeloval v volilnem štabu piranskega županskega kandidata Sebastjana Jeretiča. Ta je zdaj svetovalec koprskega župana Borisa Popoviča, ki je na direktorsko mesto prvega moža Komunale Koper brez razpisa postavil Gašparja Gašparja Mišiča.

Politično-kadrovski krog je torej sklenjen, vanj pa naj bi zdaj vstopil še Kovač. In res, njegovo ime je na seznamu prispelih prijav. Prijavilo se je sicer 11 kandidatov, ki so izpolnjevali zahtevane pogoje. Razgovori z njimi so potekali minuli četrtek in petek. Kadrovska komisija direktorju še ni podala predloga, kdo je bil najbolj prepričljiv.

Ob tem pa ne gre zanemariti dejstva, da ima Komunala Koper že zaposlenega predstavnika za odnose z javnostmi. To je diplomirani ekonomist Vojko Rotar, ki ima sklenjeno pogodbo za določen čas, in sicer do 31. avgusta prihodnje leto. “Strokovni sodelavec v službi za odnose z javnostmi bo sodeloval z mano v delokrogu omenjenega oddelka. Dela je veliko, saj v podjetju precej časa in energije namenjamo osveščanju ljudi. To se je že obrestovalo,” Rotar utemeljuje potrebo po novem sodelavcu. Pravi, da je v podjetju delovno mesto strokovnega sodelavca v službi za odnose z javnostmi sistemizirano s peto stopnjo izobrazbe in uvrščeno v peti plačilni razred.

V Komunali Koper med drugim iščejo tudi novo vodjo zavetišča za živali v Sv. Antonu. Na tem delovnem mestu je bila do zdaj za tri mesece zaposlena veterinarka Mateja Suklan. Pogodba o zaposlitvi se ji je iztekla minuli petek. Do zaključka razpisa je prispelo šest prijav. Po naših informacijah je med njimi tudi Suklanova, česar pa nismo mogli preveriti, ker je na dopustu. V skladu s pogoji, določenimi v sistemizaciji delovnih mest, se za delovno mesto vodje zavetišča išče oseba z najmanj višješolsko izobrazbo. Sta pa v zavetišču trenutno zaposleni dve doktorici veterinarske medicine.

Mojmirja Kovača so naša vprašanja o političnih stricih iz ozadja, ki naj bi mu pomagali do zaposlitve na koprski Komunali, nekoliko začudila. “Pa saj sem sodeloval tudi v kampanji Petra Bossmana, Vojke Štular in Tomaža Gantarja. In tudi na območju piranske občine sem se že prijavljal na kakšne razpise. Celo brezplačno pomoč sem ponudil občini, pa so moje zamisli preslišali. Z Jeretičem pa sva se od sodelovanja videla le še dvakrat,” zavrača očitke. Ne skriva želje, da bi bil izbran, saj pravi, da je to delovno mesto kot naročeno zanj, ker takšne stvari rad počne in tudi obvlada. Zatrjuje, da ne potrebuje službe, ker je zaposlen v ŠKID Jaz sem najboljši. “Če bi bil jaz direktor, bi zagotovo zaposlil nekoga kot sem sam, ker sem delaven in sposoben in poln energije,” si nič kaj skromno pripiše Kovač.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano