Komisarka Violeta Bulc na obisku v Luki Koper

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc je danes na obisku v Sloveniji. Obiskala bo Luko Koper in se sestala z vodstvi severnojadranskih pristanišč Kopra, Benetk, Trsta in Reke.

Violeta Bulc Foto: STA
Violeta Bulc Foto: STA

KOPER > Violeta Bulc se je v Sloveniji mudila že pred dobrim tednom dni ob dnevu pomorstva. Na osrednji slovesnosti v Portorožu je poudarila, da je interes Evropske unije, da okrepi delovanje severnojadranskih pristanišč in s tem ponudi učinkovito in uspešno pot do industrializacije srednje Evrope. Zato po njenem mnenju ni naključje, da je EU potrdila enega izmed pomembnih koridorjev, v katerega je vključena tudi Slovenija, kot del celotne evropske strategije devetih koridorjev, “ki bodo ustvarili temelje in pogoje za vzpostavitev nekega enotnega evropskega transportnega prostora”.

Pričakovati je, da bo na današnjem srečanju beseda tekla tudi o prihodnosti drugega železniškega tira med Divačo in Koprom ter možnosti sofinanciranja projekta iz naslova Instrumenta za povezovanje Evrope (CEF).

“Glede uspeha na razpisu zdaj težko dam kakršno koli izjavo. Vemo, da je bilo prijav precej, skupna vsota vseh prijavljenih projektov presega znesek, ki je bil predviden na tem razpisu, tako da ne vemo, kako bo Evropska komisija ravnala pri dodeljevanju sredstev,” je minister za infrastrukturo Peter Gašperšič v petek v Bruslju ocenil možnost izida razpisa.

STA


Najbolj brano