Kolesarji v vsak dom

S Kolesarskim festivalom, prvim doslej, se danes pričenja Evropski teden mobilnosti. Kolesarjenje bo v ospredju vse prihodnje dni, saj bodo kolesarji preverjali, kako (ne)varna je kolesarska pot od Kopra do Pirana, izpeljali pa bodo tudi Obalni kolesarski maraton. Med tednom mobilnosti, od 16. do 22. septembra, bo mestni in primestni avtobusni prevoz brezplačen.

Koprčanov, ki kolo uporabljajo kot vsakdanje prevozno sredstvo, naj bi bilo pet odstotkov. 
Upajo, da bodo s prireditvami ob Evropskem tednu mobilnosti k uporabi koles spodbudili še 
kakšnega občana več.
Koprčanov, ki kolo uporabljajo kot vsakdanje prevozno sredstvo, naj bi bilo pet odstotkov. Upajo, da bodo s prireditvami ob Evropskem tednu mobilnosti k uporabi koles spodbudili še kakšnega občana več. 

KOPER >Izbiraj, spreminjaj, združuj je slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, najbolj odmevne akcije na področju trajnostne mobilnosti v svetu, ki med drugim spodbuja prebivalce, naj namesto avtomobila uporabljajo alternativni prevoz. V Mestni občini Koper jo pripravljajo trinajstič, njena koordinatorka pa je Andreja Poklar, ki je povezala več kot 30 društev.

Sejem, poligon, akcija

Kolesarski festival v organizaciji Kolesarske mreže Obala bo nekakšna uvertura v teden mobilnosti, saj se pričenja že danes v koprski Taverni, kjer ga bodo sklenili jutri. Med 9. in 17. uro bo tam potekal sejem rabljenih koles in kolesarske opreme, predstavili bodo električna kolesa, tovorna kolesa in inovacije, tudi kolesarje starodobnike. Na voljo bo popravljalnica koles in kolesarski poligon, gledališka predstava za najmlajše in filmska projekcija, stand up komedija ter nastop BMX freestyle skupine.

Danes bo v Pretorski palači tudi mednarodni posvet o vlogi naprednih pristopov in tehnologij na področju kolesarjenja v strategijah pametnih mest. Ko Bojana Žižka iz Kolesarske mreže Obala vprašamo, kako bi lahko, denimo, prebivalec Markovca aktivneje uporabljal kolo za vsakodnevne dejavnosti, odgovori: “Za takšne, bolj zahtevne terene je primerno električno kolo, na avtobuse pa bi lahko namestili nosilce za kolesa. Takšne rešitve poznajo v Franciji in Angliji, če omenim le nekatere države.”

Pazi na “bužo”

V e-kavarni Pina bo med 16. in 18. septembrom možno brezplačno servisirati kolo. Mojstri vam bodo nastavili prednji in zadnji menjalnik, zavore, centrirali bodo obroče in zamenjali zračnice. Kolesarji naj pripeljejo čista kolesa.

PiNA bo v soboto, 19. septembra, kolesarje popeljala od Kopra do Pirana. Dogodek so poimenovali PAZIBUŽO. Ugotavljali bodo, ali je kolesarska povezava med mestoma bolj varna kot lani. Kolesarje bo vodila Neža Flajs, turnokolesarska vodnica Obalnega planinskega društva Koper, prijaviti pa se je mogoče še jutri.

Ulica 15. maja brez avtomobila

Med prireditvami, ki bodo obogatile evropski teden mobilnosti, bo tudi tradicionalni dan brez avtomobila: 22. septembra bo naziv Zelena ulica pripadel Ulici 15. maja, ki bo namesto s pločevino dihala s tržnico na prostem z ekološko pridelanimi izdelki, performansi, lokalno gostinsko ponudbo, sodelovala bo tudi knjigarna Libris.

Ob 10. uri bo gledališka predstava Petjin kolesarski izlet, med 10. in 18. uro pa bodo lahko otroci prinesli igrače in jih bodisi zamenjali za druge ali pa podarili.

Dobrodelni kolesarji

Že od 14. julija pa traja akcija 1km=1cent, v kateri sodelujoči za dobrodelni namen prispevajo s kolesom prevožene kilometre. Cilj je 100 tisoč kilometrov, doslej so jih nabrali že 90 tisoč. Akcija se bo končala 27. septembra, prav ta dan pa se bo pričel tudi Obalni kolesarski maraton, največja rekreativno-turistični dogodek v Istri, kjer pričakujejo 600 do 800 kolesarjev.

Kolesarji so doslej naredili še več: med nacionalno akcijo Pripelji srečo v službo, ki se je začela meseca maja in je nagovarjala zaposlene, naj že pred službo naredijo kaj dobrega zase ter se zavihtijo na kolo, so udeleženi kolesarji prekolesarili več kot 200.000 kilometrov ter s tem zmanjšali izpuste C02 za več kot 32 ton. Nacionalni koordinator akcije je bil Urbanistični Inštitut Republike Slovenije.

Ne glede na prizadevanja so kolesarske poti v Kopru še vedno slabo urejene. Goran Sambt, predsednik kolesarskega društva Raketa, nam na vprašanje, katere dele Kopra bi bilo treba nujno urediti, omeni nedokončano kolesarsko pot od trgovskega centra Supernova 2 do priključka na Serminu. Kolesarji pa, razumljivo, spodbujajo prizadevanje, ki bi preobrazila skuteriste v bolj varne voznike. Več informacij o vseh dogodkih dobite na spletnem naslovu http://www.etmkoper.si/o-projektu.html. ALENKA PENJAK


Najbolj brano