Kolenc mora takoj najti 1,3 milijona evrov za Ribo

Občina Izola mora - po potrditvi višjega sodišča - družbi Riba poravnati 890.000 evrov kupnine in (po okvirnih izračunih Ribe) še približno 400.000 evrov zamudnih obresti, skupaj 1,3 milijona evrov. Če ne plača, občini grozijo blokade računov. Župan Igor Kolenc se ne čuti odgovornega in vztraja, da je vse zakuhal že njegov predhodnik Tomislav Klokočovnik. V podjetju Riba pa napovedujejo, da bodo Kolenca še kazensko ovadili.

Igor Kolenc: “Sploh se ne počutim odgovornega za dogodke, ki so se zgodili v letu 2009, in smo jih mi danes primorani reševati. Predlagam, da se glede odgovornosti obrnete na prejšnjega župana, Tomislava Klokočovnika.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Kolenc: “Sploh se ne počutim odgovornega za dogodke, ki so se zgodili v letu 2009, in smo jih mi danes primorani reševati. Predlagam, da se glede odgovornosti obrnete na prejšnjega župana, Tomislava Klokočovnika.” Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Na izolski občini so na naša vprašanja o tem, kako in v kolikšnem času bodo zagotovili denar za poplačilo Ribi, včeraj povedali le, da pripravljajo “primerne finančne ukrepe”. Že poleti so priznali, da v proračunu za to nimajo rezerviranega denarja, prav tako ga niso zagotovili v nedavnem rebalansu. V nekaterih kulturnih inštitucijah in drugih društvih v Izoli se zato že bojijo, da bodo ostali brez občinskega denarja.

Občina gre na vrhovno sodišče

Spor se je vlekel več let. Riba, ki jo obvladujeta Loredano Glavič in Vojko Maver, je že konec leta 2009 od občine kupila zemljišče v bližini Droge Kolinske, ker je želela zgraditi obrat za predelavo rib. Jeseni leta 2010 je Riba s tedanjim županom Tomislavom Klokočovnikom podpisala še aneks z določilom, da bo občina zemljišče tudi komunalno opremila. Za novega župana Igorja Kolenca pa je bil ta aneks, sklenjen le nekaj dni pred volitvami, ničen. V Ribi so občino skoraj tri leta pozivali, naj izpolni svojo obveznost. Jeseni leta 2013 so naposled odstopili od pogodbe. A na koncu so ostali brez zemljišča in tudi brez že plačane kupnine. Zato so vložili tožbo. Pritrdilo jim je že okrožno sodišče, občina pa ni uspela s pritožbo in sodba okrožnega sodišča je postala pravnomočna.

Župan Igor Kolenc je napovedal, da bo sprožil izredno revizijo postopka na vrhovnem sodišču, pravi, da je tudi sodišče ugotovilo, da je bil aneks ničen. A kljub temu mora občina v 15 dneh poravnati Ribi iztoženo odškodnino.

Za vratom občine še ena tožba

A nad nezavidljivim izolskim proračunom visi še ena težka tožba. Z njo Riba od občine terja še dodatnih 972.000 evrov zaradi izgubljenega dobička, ker se zaradi zavlačevanja občine ni mogla prijaviti na razpise za nepovraten evropski in državni denar za gradnjo obrata za predelavo rib. “Imeli smo zagotovljen denar in posle z dobavitelji, zaposlili bi 25 ljudi,” o načrtih izpred petih let pravi Vojko Maver.

Napoveduje še, da bo ovadil Kolenca, ker je ravnal negospodarno in oškodoval občino. “Če tega ne bodo po uradni dolžnosti naredili že organi pregona,” dodaja.

“Da je prišlo tako daleč, ni kriva družba Riba, ampak izključno župan,” poudarja Maver in zavrača govorice, ki jih nekateri širijo po Izoli, češ da z Glavičem potapljata občino. “Župana smo več let opozarjali, da je zadevo treba rešiti. Še tik preden smo zares vložili tožbo, smo prek našega odvetnika znova posebej opozorili župana, da bo občina morala kupnino v vsakem primeru vrniti, in ga pozvali, naj v izogib sodnim stroškom in visokim zamudnim obrestim čim prej poravna dolg, da bo škoda za občino čim manjša,” poudarja Maver: “Župan se ni odzval, namesto tega je ovadil prejšnjega župana Tomislava Klokočovnika in tedanjo pravnico na občini, ki pa nista bila prav nič kriva.”

Župan Igor Kolenc se kljub pravnomočno izgubljeni zajetni tožbi ne da. Na naše vprašanje, ali se počuti odgovornega in razmišlja o odstopu, je odgovoril: “Sploh se ne počutim odgovornega za dogodke, ki so se zgodili v letu 2009, in smo jih mi danes primorani reševati. Predlagam, da se glede odgovornosti obrnete na prejšnjega župana, Tomislava Klokočovnika. Leta 2009 je občina družbi Riba prodala zemljišče, ki v naravi ni bilo natančno določeno in parcelirano, družba Riba pa je takšno nedoločeno zemljišče tudi kupila in se s tem strinjala.”

Tomislav Klokočovnik očitke zavrača, že večkrat je povedal, da ne razume, zakaj Kolenc ni izpolnil pogodbe in aneksa.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano