Kolenc: “Na razvoj ne gledamo skozi metre betona in asfalta”

Izolski župan Igor Kolenc zavrača mnenje ljubljanskega podžupana in priznanega slovenskega arhitekta Janeza Koželja, da je Izola zaspala v razvoju. Kolenc opozarja, da se razvoja ne meri s kubičnimi metri betona in kvadratnimi metri asfalta.

Argolina je samo  eno od območij opuščene industrije. Ker je v  lasti Abanke Vipa, si občina  prizadeva, da bi  to  zemljišče z banko zamenjala za kakšno drugo, kar pa ji doslej ni uspelo.  Foto: Jaka Jeraša
Argolina je samo eno od območij opuščene industrije. Ker je v lasti Abanke Vipa, si občina prizadeva, da bi to zemljišče z banko zamenjala za kakšno drugo, kar pa ji doslej ni uspelo.  Foto: Jaka Jeraša

IZOLA > Janez Koželj meni, da Izolo dušijo ogromna razvrednotena območja opuščene industrije okoli mestnega središča, v prvi vrsti Argolina in območje ladjedelnice. Čeprav ta območja niso v lasti občine, je prepričan, da bi morala znati upravljati tudi z njimi. Na nedavni okrogli mizi Primorskih novic je Koželj izpostavil, da je Izola zaspala v razvoju, medtem ko sta Koper in Ljubljana nasprotno pokazala, kako razmišljati pogumno.

V Izoli takšno mnenje zavračajo. V občini, kjer so se na širšem območju ladjedelnice še v prejšnjem mandatu nadejali urbane prenove Izole, ki jo je obljubljal Janez Zemljarič, poudarjajo, da nasprotujejo novim gradnjam in si želijo čim več območij ob morju še v tem mandatu nameniti turistično-rekreacijskim aktivnostim. Ta naj bi v Izolo prinesla nova delovna mesta, dogajanje čez vse leto in višjo kakovost storitev. “Večina 'mega' projektov iz preteklosti, žal, izhaja ravno iz 'ljubljanskih krogov'. Tam se zdaj odloča tudi o obalni cesti, o kateri bi morali imeti glavno besedo Istrani. V tem primeru bi že imeli rešitve za območje obalne ceste in ne bi živeli v negotovosti ter se spraševali, kje se bomo vozili jutri: skozi predor ali še naprej po obalni cesti,” je kritičen Igor Kolenc.

Prepričan je, da so v Izoli v zadnjih petih letih veliko naredili: “Na razvoj ne gledamo skozi kubične metre vgrajenega betona in kvadratne metre postavljenega asfalta, ampak se trudimo vzpostaviti pogoje za kakovostno življenje. Moja vizija je, da občina ostane majhna in se v njej kakovostno živi.” Tako so v preteklem obdobju vlagali v področja, ki vplivajo na življenje v mestu. Osredotočili so se na področje izobraževanja (na šole, vrtce, univerzo za tretje življenjsko obdobje), na kulturo in šport, kjer so vlagali predvsem v športno infrastrukturo.

Obenem so podpirali podjetnike. “Občani so gotovo opazili, da je na dolgi rok to edina pot za boljše življenje. Prednost ima kakovost in ne kvantiteta,” je prepričan Kolenc.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano