Ko zapiha, po Stari Šalari nosi plastične vrečke

“Ko zapiha burja, je ograja podjetja Dinos polna smeti in plastičnih vrečk, ki jih nato veter raznaša še po vsej okolici. Prebivalci Stare Šalare moramo nato odpadke še ves teden pobirati po naših zemljiščih,” se huduje domačinka Marta Košuta. Sprašuje se, zakaj v podjetju ne najdejo primernega načina za začasno shranjevanje odpadne embalaže. V Dinosu zagotavljajo, da je teh težav zdaj konec.

Ob vetrovnem vremenu je ograja podjetja Dinos “okrašena” s plastičnimi vrečkami in 
raznovrstnimi smetmi. Foto: Nataša Hlaj
Ob vetrovnem vremenu je ograja podjetja Dinos “okrašena” s plastičnimi vrečkami in raznovrstnimi smetmi. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Vodja Dinosovega skladišča ob Šmarski cesti v Kopru Primož Rihter pravi, da se zavedajo problematike raztrosa smeti z njihovega dvorišča.

“S komunalami smo se dogovorili, da splošno komunalno embalažo vozijo direktno s komunalnih deponij v sortirnice. To se je začelo izvajati v aprilu, tako da smo razbremenili skladišče in pri nas večjih zalog najverjetneje ne bodo hranili,” pojasnjuje.

Ob tem se zopet poraja vprašanje, ali takšna dejavnost sodi v urbano območje, predvsem pa, ali ne bi bilo smiselno podjetja, ki se ukvarjajo s skladiščenjem in obdelavo odpadne embalaže, umestiti na kakšno lokacijo izven mesta.

Rihter takšnemu razmišljanju pritrjuje: “Za razvoj naše dejavnosti na Primorskem bi bila selitev koprskega Dinosa najboljša možnost.” Dodaja, da proučujejo več lokacij, ki bi bile primerne, da pa je o tem še prezgodaj govoriti.

S podobno dejavnostjo kot Dinos se ukvarja tudi podjetje Surovina, ki v Ulici 15. maja v Kopru pridobiva sekundarne surovine iz ostankov in odpadkov. Bližnja soseda, Kmetijska zadruga Agraria in Rižanski vodovod, sta že pred časom dala vedeti, da jima prisotnost Surovine ni najbolj pogodu tako zaradi prometa, logističnih zapletov kot motečega hrupa in smradu.

Direktor Gorenja Surovine Jure Fišer pravi, da novosti o morebitni selitvi še ni na vidiku. Spomnimo pa, da je decembra lani za naš časnik razkril, da se pogovarjajo o morebitni nadomestni lokaciji na Srminu.

Takrat je še povedal, da so se pripravljeni preseliti drugam, toda pod določenimi pogoji. Ključno vlogo bo igrala nadomestna lokacija, ki bo morala biti komunalno opremljena z vsemi sodobnimi priključki in bo morala omogočati razvoj dejavnosti, s katero se ukvarjajo.

NH


Najbolj brano