Ko hodite po Kopru, pazite na glavo

V središču Kopra se zadnje čase kar množijo dotrajane stavbe, s katerih odpadajo sloji ometa. Ponekod so krušljive plahte na razpadajočih pročeljih precej velike in lahko predstavljajo potencialno nevarnost za mimoidoče ter v bližini parkirane avtomobile. Zdi se, da se lastniki takšnih objektov v večini primerov odgovornosti spretno izmaknejo zgolj z obvestilom “Pozor, pada omet!”

Skelet hiše na Tovarniški ulici 2 za Vojkovim nabrežjem se bo 
kmalu sesedel sam vase. Omet je odpadel z večine 
pročelja. Foto: Nataša Hlaj
Skelet hiše na Tovarniški ulici 2 za Vojkovim nabrežjem se bo kmalu sesedel sam vase. Omet je odpadel z večine pročelja. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > > Takšen je tudi skelet hiše na Tovarniški ulici 2 za Vojkovim nabrežjem. Strešno konstrukcijo je že zdavnaj zglodal “časovni karies”, polkna se še z zadnjimi nitkami moči držijo okvirjev, na vhodnih vratih pa je nedvoumen napis ”Pozor! Omet odpada. Ne parkiraj.” Dokazi, da se to dogaja že nekaj časa, so dobro vidni na tleh pred objektom, kjer se je nabral zajeten kup kamenja, peska in drugega odkrušenega materiala.

Pred kratkim so stožce in opozorilno tablo namestili tudi na ozko pot za italijansko OŠ Pier Paolo Vergerio il Vecchio in gimnazijo Gian Rinaldo Carli. Tudi tam se je z ene od stavb odkrušil sloj ometa. Ker je uličica precej obljudena, saj občutno skrajša dostop do središča mesta, je še toliko bolj na mestu vprašanje, do kdaj bo hoja tod še varna.

Inšpektor na ogled dotrajanih pročelij

V koprski občinski inšpekciji pojasnjujejo, da lahko v primeru ogrožanja javne površine izdajo začasni ukrep zavarovanja in kasnejšo ureditveno odločbo. Ta pa se lahko nanaša samo na tiste minimalne ukrepe, ki so nujni, da se zavarujeta varnost ljudi in premoženje.

Zagotavljajo, da si bo občinski inšpektor čim prej ogledal prej omenjeni nepremičnini in ukrepal v skladu s svojimi pristojnostmi. Roki v inšpekcijskih odločbah so razumno dolgi, da zavezanci svoje obveznosti lahko izpolnijo, še dodajajo v občini. Če lastnik objekta vseeno ne poskrbi za obnovo dotrajanega ometa, pa ga lahko doleti 2000 evrov globe.

Palača ograjena, ne pa tudi obnovljena

V nebo vpijoča primera očitne brezbrižnosti do zgodovinske dediščine sta tudi palača Del Bello za kavarno Loggia in Patriarhov stolp na trgu pri koprskem zdravstvenem domu. Razglašena sta za spomenika lokalnega pomena, z obeh pa že kakšno leto odpada omet. Prav toliko časa palačo obkrožajo ograda in napisi, ki opozarjajo, da je med hojo mimo nje priporočljivo paziti na glavo.

Ko smo marca pred dvema letoma pisali o tej problematiki, so nam v koprski občini zagotavljali, da njihov nepremičninski urad pridobiva ocene nujnih investicijskih del, ki bi jih izvedli v kratkem. V drugi fazi pa da bi se lotili tudi kompleksnejše ureditve objekta. Poleg smernic iz spomeniškega zavoda da morajo pridobiti tudi soglasja ostalih etažnih lastnikov, so takrat še pojasnjevali.

Včeraj so nam v občinski upravi pojasnili, da je občina v tem objektu sicer etažna lastnica v manjšem obsegu, da pa bodo v prihodnjih dneh stopili v kontakt z upravnikom palače in se dogovorili o nadaljnjih korakih za obnovo.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano