Knjižnica prihaja, bibliobus odhaja

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper bo konec aprila odprla krajevno knjižnico v Ankaranu. Ta bo odprta od ponedeljka do sobote, imela bo deljen delovni čas, v njej pa bo našlo novo domovanje približno 10.000 knjig.

Knjige za novo knjižnico so že v Ankaranu, iz škatel jih bo 
potrebno še razvrstiti na police. Foto: Alenka Penjak
Knjige za novo knjižnico so že v Ankaranu, iz škatel jih bo potrebno še razvrstiti na police. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Knjižnica bo svoja vrata v Domu družbenih dejavnosti v Bevkovi ulici odprla v ponedeljek, 24. aprila, le dan po svetovnem dnevu knjige. Barbara Švagelj, ankaranska podžupanja, pravi, da se skorajšnje pridobitve zelo veselijo. Na približno 60 kvadratnih metrih bodo poleg knjižnih polic in 5000 knjižnih enot na voljo tudi trije računalniki z dostopom do interneta ter kotiček za otroke. Pomembno je tudi, da se bibliobus, ki je Ankarančane obiskoval enkrat na teden, z odprtjem knjižnice poslavlja od kraja.

“Ta knjižnica je zametek naših želja. Morda nam bo kdaj uspelo krajanom ponuditi večjo knjižnico,” dodaja Barbara Švagelj.

David Runco, direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja, in vodstvo ankaranske občine so si več mesecev prizadevali, da bi krajevna knjižnica odprla svoja vrata. “Občina se je potrudila in zagotovila takšen odpiralni čas, da bo knjižnica bralcem na voljo vsak delovni dan. Krajani bodo imeli na voljo podobne storitve kot obiskovalci osrednje knjižnice v Kopru, kar se nam je prav tako zdelo zelo pomembno,” dodaja Runco.

Bralcem bo na razpolago ne le 10.000 knjig v prostem pristopu, pač pa vseh 350.000 enot gradiva, ki ga ima pod svojo streho in v depojih Osrednja knjižnica Srečka Vilharja. “Na razpolago bodo tudi vse aktivnosti za najmlajše, aktivno populacijo in tiste, ki niso več tako mladi, katere izvajajo naši oddelki. Bralcem bo na voljo tudi domoznanski oddelek. Prepričan sem, da bodo Ankarančani ogromno pridobili s to knjižnico, čeprav jo že sedaj pesti prostorska stiska,” je ponosen David Runco.

Tako Dom družbenih dejavnosti v Bevkovi ulici postaja vse bolj prostor za delovanje lokalnih društev in tudi poskus združitve različnih dejavnosti, ki so nujno potrebne v vsakem lokalnem okolju.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano