Knjižnica na plaži snubi kopalce

Izposojevalnici knjig na koprski mestni plaži in v Žusterni že stojita. Danes ju bodo strokovni delavci Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper napolnili s knjigami, ki jih bodo že jutri med 10. in 18. uro ponudili bralcem. Knjige bodo na obeh plažah vztrajale vse do konca šolskih počitnic.

Poletno zasnovana knjižnica na plaži bo imela 2000 knjižnih 
enot, ljudem pa bo pri izposoji pomagal tudi najeti študent. Foto: Alenka Penjak
Poletno zasnovana knjižnica na plaži bo imela 2000 knjižnih enot, ljudem pa bo pri izposoji pomagal tudi najeti študent. Foto: Alenka Penjak

KOPER > Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper s projektom Knjižnica na plaži prihaja bliže ljudem, predvsem tistim, ki so že malo pozabili, kako dobro dene branje knjige v senci drevesa na plaži. Mini knjižnica in njena premična zbirka, v kateri je 2000 knjižnih enot, sta zasnovani tako, da bralec za izposojo ne potrebuje knjižnične izkaznice in od njega nihče ne bo zahteval, da se vpiše v knjižnico. Knjigo si bo izposodil na zaupanje in jo vrnil bodisi v knjižnico na plaži bodisi v katerokoli enoto Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

“Projekt prihaja med ljudi po dveh letih tehtnega razmisleka. Menimo, da je naša družba že dovolj zrela za izposojo knjig na zaupanje. Knjige bodo namenjene odraslim in otrokom, nekaj pa jih bo tudi v italijanskem in angleškem jeziku. Premično zbirko bomo dopolnjevali sproti in izpolnjevali tudi želje,” pojasnjuje David Runco, ravnatelj osrednje knjižnice.

S knjigami so bralcem že pred leti naproti stopili v Ljubljani s Knjižnico pod krošnjami, ki pa je projekt zavoda Divja misel in le občasno gostuje tudi v senci izolskega Svetilnika. Doslej še nobena slovenska ustanova ni organizirano in vsakodnevno promovirala izposoje knjig izven knjižničnih prostorov, kaj podobnega nimajo niti naše sosede. David Runco je ugotovil, da je največja evropska knjižnica na plaži v Romuniji. “Verjamemo v uspeh projekta. Naslednje leto bi radi stopili tudi na ankaranske plaže, zatem še na izolske in piranske,” o načrtih pravi Runco.

Tokratni projekt so s tem, da “Vilharju” niso zaračunali niti centa najemnine, podprli Mestna občina Koper in Zavod za šport in mladino, Komunala Koper pa je prispevala denar za tisk desetih promocijskih plakatov. V četrtek, 2. julija, se bodo bralcem na mestni plaži pridružili tudi knjižničarji z mladinskega oddelka z gibalno pravljico. In tako bodo knjige poležavale na plaži vse do konca meseca avgusta.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano