Kmalu novi privezi v Strunjanu

Gradnja ribiškega pristanišča v Strunjanu gre h koncu. Predvidoma do konca leta bodo strunjanski ribiči že lahko privezali svoje barke ob novem obalnem zidu. Urejanje mandrača pa prinaša tudi prestavitev ceste - do restavracije se obiskovalci ne bodo več vozili po plaži, pač pa nekoliko bolj levo, ob robu lagune Stjuža, ki so ji utrdili breg.

Obalo ribiškega pristanišča v Strunjanu so utrdili s kamnitim 
zidom, ob njem bo prostora za 13 plovil.  Foto: Helena Race
Obalo ribiškega pristanišča v Strunjanu so utrdili s kamnitim zidom, ob njem bo prostora za 13 plovil.  Foto: Helena Race

STRUNJAN > Gradnjo ribiškega pristanišča v Strunjanu morajo dokončati še letos; k temu piransko občino zavezuje evropski ribiški sklad, ki je zagotovil denar. Gre za 722.000 evrov, še 144.000 evrov je občina dobila iz državnega proračuna. “Vse gre po načrtih. Gradbeni delavci opravljajo zaključna dela, postavljajo objekte za ribiče, dostopne podeste za plovila, ponovno bodo namestili tudi most čez vplovni kanal do pristanišča,” naštevajo v piranski občinski upravi. Most bodo tudi nekoliko podaljšali, saj bo vplovni kanal po novem nekoliko širši. Dela opravlja gradbeno podjetje Adriaing, ki je bilo izbrano na javnem razpisu.

Neurejene bregove so že utrdili s kamnitim obalnim zidom, ob njem bo prostor za privez 13 ribiških plovil, dolgih od šest do osem metrov. Začasno se bo v novem pristanu lahko privezala tudi 18,5 metra velika barka, ki bo pripeljala ali prevzela tovor. Poleg privezov bodo namestili lesene podeste, ki bodo omogočali dostop do bark tudi ob oseki. Postavili bodo še omarice z električno in vodovodno napeljavo, ledomat in tri manjše objekte, ki jih bodo ribiči uporabljali za spravilo opreme.

Plovno pot do ribiškega pristanišča so že poglobili, ponovne nanose mulja pa bo preprečeval 30 metrov dolg skalomet, ki bo umiril tokove. Material, ki so ga odstranili z dna, so odpeljali na bregove Stjuže in s tem zadržali erozijo, ki je že dolgo najedala brežine. Ob laguni Stjuža so uredili tudi začasno dovozno pot do gradbišča, ki pa jo bodo kar ohranili. Na občini namreč napovedujejo: “Po končanih delih bo utrjena pot služila kot nadomestna pot za motorna vozila, tako za potrebe ribičev kot za restavracijo ob koncu kopališča. Cesta skozi kopališče pa bo, po večletnih prizadevanjih domačinov, končno zaprta in namenjena kopališču.”

HELENA RACE


Najbolj brano