Kmalu nov hotel v Strunjanu

Potem ko so jeseni leta 2007 gradbeni stroji po navodilih inšpektorja v prah zmleli nove dele mladinskega počitniškega doma Jeruzalem v Strunjanu, zdaj na tem območju že več mesecev raste nov turistični objekt. V piranskem podjetju Bracera, ki se je lotilo projekta, napovedujejo, da bodo hotel s tremi zvezdicami odprli že to sezono.

Nov hotel s tremi zvezdicami v Strunjanu bo imel prekrasen 
razgled na bližnje soline in morje  Foto: Nataša Hlaj
Nov hotel s tremi zvezdicami v Strunjanu bo imel prekrasen razgled na bližnje soline in morje  Foto: Nataša Hlaj

STRUNJAN > Direktor podjetja Bracera, Niko Krajnc s Ptuja, je v izjavah dokaj previden. Pravi, da so v naložbo vložili kar nekaj denarja, o natančnih zneskih pa ne želi govoriti.

V stavbi, ki bo merila nekaj več kot 1100 kvadratnih metrov in bo imela pritličje ter prvo nadstropje, bo 28 oziroma 29 sob, na parkirišču pa prostora za prav toliko avtomobilov.

Čeprav bodoči hotel z leve in desne meji na turistično konkurenco (Hotel Oleander in Hotel Salinera), Krajnc pravi, da ga poslovna prihodnost ne skrbi. “Trideset let sem delal v turizmu. Vemo, kaj delamo, a to počnemo premišljeno in sproti. Poskušali se bomo umestiti na trg. En segment naše ponudbe bo tudi mladinski turizem,” napoveduje Krajnc.

Kot piše v gradbenem dovoljenju, so morali objekt, ki je nekoč stal na tem mestu, porušiti in ga nadomestiti z novo stavbo. Pri tem so morali upoštevati smernice in pogoje v prostorsko ureditvenih pogojih za to območje.

Spomnimo, da je bila preteklost prvotnega objekta precej burna. Potem ko se je pred nekaj manj kot desetletjem piranski podjetnik Branko Šmon lotil gradnje mladinskega počitniškega doma Jeruzalem, ga je sredi gradnje doletela inšpekcija odločba, ki mu je naložila rušitev dobršnega dela novogradnje na strunjanskem pobočju.

Gradbena inšpekcija je Šmonu namreč očitala gradnjo brez dovoljenj, češ da ta po takrat veljavnih prostorskih aktih občine Piran ni mogoča. Med drugim so svoje ravnanje še opravičevali s podatkom, da objekt leži v varovanem območju Krajinskega parka Strunjan, delno tudi na tujih zemljiščih. Šmonov odvetnik je te trditve takrat zanikal z informacijo, da je meja parka pod cesto, kar so potrdili tudi v piranski enoti zavoda za varstvo narave.

Takrat je Šmon pojasnjeval, da je v nove dele počitniškega doma vložil približno 1,8 milijona evrov. Že v postopku rušenja je napovedal, da bo - po tem, ko bodo na občini dopolnili prostorske akte in omogočili tovrstno gradnjo - ponovno začel projektirati novogradnjo. To se je nato tudi zgodilo. Zdaj že od vsega začetka v naložbi tesno sodeluje s Krajncem, ki je lani od Šmona kupil zemljišče v Strunjanu. Šmon starih zgodb ne namerava pogrevati, zato o domnevni tožbi, ki naj bi jo vložil zaradi nezakonitega rušenja prvotnega objekta, ni hotel razkriti nobene podrobnosti.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano