Kmalu naj bi v Valdoltri delala tudi dva splošna zdravnika

Aprila prihodnje leto naj bi v Ortopedski bolnišnici Valdoltra odprla vrata nova splošna ambulanta, kamor bi preselili program, ki ga Zdravstveni dom Koper zdaj izvaja v Srebreničevi ulici v Ankaranu. Če bodo dobili soglasje ministrstva za zdravje, bo tudi bogatejša za še enega zdravnika.

Splošna ambulanta v Srebreničevi ulici v Ankaranu deluje v 
prostoru, za katerega župan Gregor Strmčnik meni, da je 
veliko premajhen. Foto: Alenka Penjak
Splošna ambulanta v Srebreničevi ulici v Ankaranu deluje v prostoru, za katerega župan Gregor Strmčnik meni, da je veliko premajhen. Foto: Alenka Penjak

ANKARAN > Splošna ambulanta naj bi delovala v paviljonu C Ortopedske bolnišnice Valdoltra. Želja ankaranske občine je, da bi tam delovala dva zdravnika, poleg splošnega tudi specialist družinske medicine, kar so na zadnji seji podprli tudi občinski svetniki.

Potrebovali bi dva zdravnika

Arhitekturni načrt je prispeval Studio Galeb, ki v ortopedski bolnišnici Valdoltri že skrbi za urejanje prostorske problematike. Splošna ambulanta seveda ne bo namenjena samo Ankarančanom, pač pa vsem, ki stanujejo na Miljskem polotoku, vključno s Škofijami in Dekani. Urejanje 150 kvadratnih metrov velikega prostora v paviljonu C naj bi stalo 8000 evrov, stroške pa bi nase prevzela Občina Ankaran: ta bi morala v prihodnjih mesecih postati tudi soustanoviteljica Zdravstvenega doma Koper.

Direktor Zdravstvenega doma Koper Matevž Ravnikar nam je povedal, da sta obe občini, ankaranska in koprska, že prosili ministrstvo za zdravje, naj Ankaranu odobri nov program zdravstvenega varstva. Kdaj in če bodo dobili soglasje, pa je še vprašanje. “Ministrstvo za zdravje je zelo neživljenjsko in ne sledi temu, da je na območju obeh občin naraslo število prebivalcev, zato tudi ne povečuje števila ambulant, čeprav bi jih na tem območju še kako potrebovali,” o negotovi usodi dveh zdravnikov v bolnišnici Valdoltra razmišlja Ravnikar.

Tri možnosti za ambulanto

V zraku so tako tri možnosti. Prva je, da bi ambulanta v Srebreničevi ulici v Ankaranu zaprla vrata, zdravnica splošne medicine dr. Majda Žuvela Lipušček pa bi začela delati v Valdoltri. Druga je, da bi ministrstvo za zdravje odobrilo nov program in zaposlilo še enega zdravnika, ki bi deloval ob zdravnici Žuveli Lipušček. Tretja pa, da Majda Žuvela Lipušček ostane v Srebreničevi ulici, v novo ambulanto pa odide zdravnik iz Kopra. “Zagotovo podpiramo krepitev osnovnega zdravstva v občini Ankaran in s tem tudi povečanje števila ambulant,” ob tem dodaja direktor Zdravstvenega doma Koper.

V občini Ankaran so že ob ustanovitvi sklenili, da bodo skrbeli za področja vseh treh stebrov storitvenih dejavnosti socialne varnosti - zdravstvo, farmacijo in dolgotrajno oskrbe skupaj z mrežo izvajalcev. Prostor v Srebreničevi ulici se jim zdi veliko premajhen za potrebe prebivalstva, selitev v bolnišnico Valdoltra pa bi bil prvi krak k boljši zdravstveni oskrbi prebivalcev.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano