Kmalu dražji komunalni privezi

Predvidoma septembra se v Izoli obeta podražitev komunalnih privezov. Direktor Komunale Denis Bele kot razlog navaja plačilo občini za najem pristaniške infrastrukture pa tudi dolg do države, za staro vodno povračilo. Z novim cenikom bodo obenem zmanjšali razkorak pri cenah za različno dolga plovila - ceno za posamezni meter krajših plovil bodo bolj približali metru daljših plovil.

V  Izoli  razpolagajo s  približno 425 komunalnimi, 35 ribiškimi in 
27 tržnimi privezi. Prvi prevladujejo  na plavajočih pomolih. Ob 
Lonki in v mandraču pa so  za desetino cenejši, čemur 
botrujejo slabši pogoji.      Foto: Mirjana Cerin
V Izoli razpolagajo s približno 425 komunalnimi, 35 ribiškimi in 27 tržnimi privezi. Prvi prevladujejo na plavajočih pomolih. Ob Lonki in v mandraču pa so za desetino cenejši, čemur botrujejo slabši pogoji.  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Za najkrajša plovila, dolga do 3,99 metra, so občani doslej plačevali 164 evrov letno, po novem pa bi utegnili poltrikrat več - 418 evrov. Za nekoliko daljša plovila, dolga šest metrov, so odšteli 395 evrov, v bodoče bi lahko skoraj dvakrat več - 746 evrov. Za še daljša plovila, dolga devet metrov, za katera so na leto porabili 1081 evrov, pa bi lahko 1,7-krat več - 1872 evrov.

Ribiški privezi bodo ostali najcenejši

Osnutek novega cenika so sredi maja predstavili posebni skupini, ki potrjuje elaborat cen za pristaniško dejavnost. V sedemčlanski skupini med drugim sedijo nekdanji svetnik in član SD Marino Domio kot predstavnik najemnikov komunalnih privezov ter štirje ribiči: Valter Radman, Sandi Radolovič, Mitja Petrič in Milenko Buležan. Septembra bo nove cene potrjeval občinski svet.

Omenjena skupina je Komunali priporočila več ukrepov. V prvi vrsti naj najde način, da za najem pristaniške infrastrukture plača sprejemljiv znesek. Tako bo lahko predvidela manj občutno podražitev komunalnih privezov. Za ta namen naj tudi poveča število tržnih in dnevnih privezov ter z njihovim trženjem polni blagajno. Ribiški privezi naj ostanejo najcenejši, kljub temu pa naj zmanjša razlike v cenah med različnimi vrstami privezov. Ne nazadnje so podprli namero Komunale, da zmanjša razliko med cenami za različno dolga plovila ter ceno za posamezni meter krajših plovil približa metru daljših plovil.

Z zdajšnjimi cenami za priveze za občane je Komunala Izola cenejša od drugih dveh istrskih komunalnih podjetij, a le za krajša, do osemmetrska plovila. Pri daljših, ki presegajo deset metrov, je dražja. Na plavajočih pomolih, kjer je največ komunalnih privezov, prevladujejo štirimetrska plovila - takšnih je kar 132. 69 je meter daljših, 47 je dolgih sedem metrov. Deset je dolgih deset metrov, v mandraču pa je tudi eno skoraj dvanajstmetrsko.

Znižali predlagano najemnino

Kot glavni razlog za podražitev komunalnih privezov direktor Komunale Denis Bele navaja najemnino za pristaniško infrastrukturo. “Občini moramo plačati za najem plavajočih pomolov, del ribiškega pomola in promenade ob Sončnem nabrežju. Najemnina bo služila investicijskemu vzdrževanju in ohranjanju infrastrukture. Določili smo jo v vrednosti amortizacije in jo na predlog skupine, ki potrjuje elaborat cen za pristaniško dejavnost, s 180.000 evrov znižali na 150.000. O končnem znesku pa se moramo še uskladiti z občino.”

Komunala bo najemnino poslej plačevala vsako leto. Čeprav jo narekuje uredba iz leta 2010, jo bo v celoti poravnala šele letos, ker je morala občina najprej urediti odnose s podjetjema v izolski marini.

Podražitvi komunalnih privezov botruje tudi država oziroma plačilo vodnega povračila za leto 2010/11. S 37.000 evrov so ga tedaj podražili na kar 320.000, zaradi česar se je Komunala Izola skupaj s Komunalo Koper in Okoljem Piran pritožila. Čeprav razpleta še niso dočakali, je lani predvidela plačilo 320.000 evrov. S pristaniško dejavnostjo je samo lani ustvarila za 55.206 evrov izgube.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano