Kmalu dražba Jankovićevih parcel v Ankaranu

Sredi meseca bo koprsko okrajno sodišče na drugi dražbi iskalo kupca za šest zemljišč v Ankaranu na območju med Sv. Katarino in turističnim naseljem Adria. Gre za parcele podjetja Electa naložbe, ki ga obvladuje Damijan Janković, sin ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

17. decembra bo koprsko sodišče na drugi dražbi iskalo kupca za parcele med Sv. Katarino in Adrio (označeno z rumeno), ki jih ima v lasti podjetje Electa naložbe.  Foto: Arhiv Pn
17. decembra bo koprsko sodišče na drugi dražbi iskalo kupca za parcele med Sv. Katarino in Adrio (označeno z rumeno), ki jih ima v lasti podjetje Electa naložbe.  Foto: Arhiv Pn

ANKARAN > Zanimiva zazidalna zemljišča, le dobrih 50 metrov od morja (med obrežjem in Jadransko cesto), so na prvi dražbi prodajali za 1,5 milijona evrov. Zdaj je njihova vrednost prepolovljena, zato bodo morebitnim interesentom na voljo za 776.585 evrov.

Čeprav se z ustanovitvijo občine Ankaran to zemljišče ne nahaja več na območju Mestne občine Koper, je sodišče z odredbo o prodaji med drugim seznanilo tudi slednjo, ne pa tudi novoustanovljene občine. Menda se je že pred časom koprska občina celo odrekla predkupni pravici na teh zemljiščih, medtem ko sodišča - kot kaže - mnenje Ankarančanov na to temo ni zanimalo.

Ankarančani glasno proti pozidavi

Spomnimo, da so v Electi pred leti nizali visokoleteče načrte, po katerih so tam nameravali zgraditi med 42 in 55 apartmajev, vkopano garažno hišo, pritličje in še eno etažo, ob stavbah pa dva večja bazena. Posege bi izvajali v neposredni bližini Sv. Katarine, le nekaj metrov nad zaščitenim slanim travnikom, zaradi česar so Ankarančani lokacijskemu načrtu večkrat odločno nasprotovali. Koprski občinski svet ga je v prvem branju potrdil, potem pa ga niso nikoli več uvrstili na dnevni red.

Electa Naložbe ima že 192 dni blokiran transakcijski račun. Podjetje davčni upravi (Durs) dolguje 6,4 milijona evrov, družbi Heta Asset resolution (pravna naslednica Hypo leasinga) pa še 874.000 evrov. Izvršbo na nepremičninah je sprožil prav Durs.

Pred osmimi leti je pomisleke glede projekta izrazil tudi Robert Turk iz piranskega Zavoda za varstvo narave. “Ne gre samo za poseganje v prostor, ampak tudi za vplive na bližnje okolje, ki je zelo ranljivo. Že samo sekanje vegetacije bo hud udarec za zaščiteno obalno območje, da o predvidenem bazenu sploh ne govorim,” je svojo kritiko na predvidene novogradnje takrat uperil Turk.

Kot v posmeh opozorilom naravovarstvenikov pa je leta 2006 Damijan Janković razlagal, da so se za menda sedem milijonov evrov vredno naložbo naložbo v Ankaranu odločili, ker menijo, “da je to še zadnji del slovenske obale, ki ni pozidan in ima veliko možnosti”.

Bo kupec dobil v last travnik?

Sicer pa v oči pri prodaji omenjenih zemljišč bodejo ocenjene vrednosti zemljišč, ki so tudi po mnenju nekaterih istrskih nepremičninarjev ocenjena bistveno previsoko. Zanimivo bo videti, koliko, če sploh, bo interesentov za nakup.

Znano je namreč stališče ankaranske občine, da določenih gradbenih projektov tik ob obalnem pasu ne bo nikoli dovolila, ker so v nasprotju z voljo prebivalcev in v škodo naravnega okolja.

Na seznamu nepremičninskih projektov, ki jim bodo tudi v prihodnje z vsemi pravnimi sredstvi odločno nasprotovali, je najti tudi projekt stanovanjsko-počitniških enot Sv. Katarina. Če torej nova občina posegom nasprotuje, bo morebitni kupec na javni dražbi kupil zgolj travnik, na katerem ne bo mogel graditi?

Še več: slišati je celo, da bi radi v Ankaranu spremenili namembnost teh parcel in jih iz stavbnih zopet spremenili v kmetijska zemljišča.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano