Kmalu bodo izdali risbe istrskih krajev iz 19. stoletja

Humanistično društvo Histria bo v začetku prihodnjega leta izdalo knjigo risb istrskih krajev iz začetka 19. stoletja avtorja Pietra Nobileja. Gre le za enega od številnih projektov društva, ki bo v prihajajočem letu sodelovalo tudi pri obeležitvi 500-letnice Carpacciove slike Madone na prestolu s svetniki, ki jo hranijo v koprski stolnici.

Tajnik društva Histria Dean Krmac Foto: Alenka Penjak
Tajnik društva Histria Dean Krmac Foto: Alenka Penjak

KOPER > Publikacija, ki so jo ustvarjali pet let in bo predvidoma na voljo januarja ali februarja, zajema 82 risb pristaniških objektov, cerkva in spomenik z območja Istre, sledi razstavi iz leta 2013.

Projekt je nastal v sodelovanju z državnim arhivom z Reke, ki je lastnik risb, z Zgodovinskim in pomorskim muzejem Istre iz Pulja ter muzejskim polom dežele Furlanije - Julijske krajine ter ob finančni podpori sklada Živeti s pristaniščem Luke Koper in zavarovalnice Adriatic Slovenica, je na torkovi novinarski konferenci navedel tajnik društva Dean Krmac.

V koprskem društvu, ki bo prihodnje leto obhajalo svojo desetletnico, so nedavno dočakali zbornik s posveta o začetkih spomeniške službe v Istri iz leta 2011. Po besedah avtorice Deborah Rogoznica, sicer podpredsednice društva, so tedaj uspeli pritegniti strokovnjake z različnih področij, kot so arheologi, konservatorji, zgodovinarji in pravniki iz Slovenije, Hrvaške, Italije in Avstrije.

Med drugim je v pripravi zbornik s posveta Istra v veliki vojni, ki so ga lani pripravili v hrvaškem Taru. Z obeleževanjem stoletnice prve svetovne vojne bodo predvidoma nadaljevali vse do leta 2018.

Osrednji projekt v prihajajočem letu bo 500-letnica slike Madona na prestolu s svetniki Vittoreja Carpaccia. V sklopu projekta, v katerem bodo sodelovali koprska župnija, Pokrajinski muzej Koper in tamkajšnja skupnost Italijanov, bo društvo v septembru pripravili znanstveni simpozij o umetnini, ki predstavlja eno največjih bogastev koprske katedrale in celotnega območja.

Kot je napovedal predsednik društva Matej Župančič, bo šlo za "majhen simpozij z vrhunskimi strokovnjaki". Podrobnosti o vseh dejavnostih ob okrogli obletnici bodo predvidoma predstavili februarja na skupni novinarski konferenci.

STA


Najbolj brano