Kmalu brez avtov v solinah

Sprehajalcem v Krajinskem parku Sečoveljske soline se po novem ni treba več umikati različnim vozilom na asfaltirani dostopni cesti. Za obiskovalce so namreč zgradili poseben lesen mostovž tik nad solnimi polji, na katerem se lahko brezskrbno predajajo občudovanju tega slikovitega naravnega okolja.

Po novem se lahko obiskovalci v Krajinski park Sečoveljske 
soline podajo po slikoviti pešpoti na dvignjenem mostovžu tik 
nad solnimi polji.      Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Po novem se lahko obiskovalci v Krajinski park Sečoveljske soline podajo po slikoviti pešpoti na dvignjenem mostovžu tik nad solnimi polji.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

SEČA > Leseno solinsko pešpot so uredili v okviru projekta CARS-OUT! - Okoljsko prijazen obisk zavarovanih območij, za katerega denar črpajo iz finančnega mehanizma EGP 2009-2014. V njem med drugim sodelujejo tudi Islandija, Lihtenštajn in Norveška, ki pripravljajo razpise za dodeljevanje finančne pomoči.

Poleg deloma že zgrajenega lesenega mostovža (tega bodo že jeseni po kamnitem nasipu podaljšali vse do veslaškega kluba in nato do centra za obiskovalce) in s posebnim slojem vialita preplastene poti, ki vodi do term, morajo v Sečoveljskih solinah poskrbeti še za drugo infrastrukturo. Med drugim bodo zgradili pot, ki bo vodila na Fontanigge in do Muzeja solinarstva, kupili bodo električno vozilo s tremi prikolicami za prevoz približno 50 potnikov, za njegovo pravilno hrambo bodo uredili leseno lopo z nadstrešnico, zgradili bodo tudi novo leseno hišico za sprejem obiskovalcev.

Na Fontanigge nič več avtobusov

Na vstopu v Fontanigge bo v prihodnje obiskovalcem na voljo približno 30 parkirnih mest. Avtobusom pa dostop do muzeja ne bo več dovoljen, saj so prav zaradi njihovih voženj zdaj najbolj trpeli nasipi, ki so ponekod popustili in se porušili. Za obiskovalce v Krajinskem parku Strunjan pa bodo nabavili električna in navadna kolesa.

“Oblikovali bomo še spletno stran, posneli izobraževalni film in navedli primere dobrih praks okoljsko sprejemljivega obiskovanja zavarovanih območij,” vodja KPSS Andrej Sovinc niza naloge, ki jih še čakajo. Pravi, da so bile izjemno dobrodošle tudi študijske izmenjave z obiskom norveškega partnerja v Sloveniji in slovenskih partnerjev na Norveškem.

“Ko bomo uresničili vse zaveze iz projekta, bo obiskovanje parka v celoti potekalo le peš, s kolesi in električnimi vozili ali po morju. KPSS bo prvi krajinski park v Sloveniji, kjer obiskovanje parka z motornimi vozili ne bo več možno,” napoveduje Sovinc.

Soline najbolj uspešne na razpisu

Podjetje Soline, ki upravlja Krajinski park Sečoveljske soline, je večino denarja za te naložbe, dobilo na enem od razpisov iz finančnega mehanizma EGP 2009-2014. Na njem so lahko kandidirali upravljavci zavarovanih naravnih območij v Sloveniji, ki so zagotovili, da se bo ob vzpostavitvi v projektu financirane infrastrukture in opreme delež obiskovalcev, ki park obiskujejo z motornimi vozili, bistveno zmanjšal.

Na voljo je bilo več kot 1,2 milijona evrov. Soline so bile edine, ki so uspele prepričati komisijo in prejeti dobrodošel denar. Pri projektni prijavi so k sodelovanju povabile še partnerja, Javni zavod Krajinski park Strunjan in Narodni park Jotunheimen z Norveške. Projekt je sicer vreden 998.442 evrov in bo trajal do konca aprila prihodnje leto. Vsi partnerji skupaj bodo vložili 49.941 evra lastnega denarja, medtem ko delež nepovratnih sredstev dosega visokih 95 odstotkov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano