Klokočovnik dal, Kolenc vzel

Izolska občina na koprskem sodišču včeraj ni pristala na izvensodno poravnavo z gradbenim podjetjem Marvas. Vztraja pri tem, da ji podjetje dolguje 132.835 evrov komunalnega prispevka z obrestmi vred. Plačilo se nanaša na gradnjo objekta z desetimi stanovanji, kar je Marvasu omogočil nekdanji župan Tomislav Klokočovnik, ko je bilo že jasno, da je izgubil volitve leta 2010.

Večstanovanjski objekt na Premrlovi  Foto: Mirjana Cerin
Večstanovanjski objekt na Premrlovi  Foto: Mirjana Cerin

IZOLA > Tomislav Klokočovnik je Marvasu oziroma njegovemu prvemu možu Martinu Đerđaju novogradnjo na Premrlovi ulici omogočil 10. novembra 2010, le dan prej, preden se je tedanji občinski svet seznanil z izvolitvijo župana Igorja Kolenca.

Občina vložila več

Občina je tedaj sklenila gradbeno pogodbo, vredno 1,35 milijona evrov. Sama bi plačala levji delež stroškov in temu sorazmerno postala lastnica šestih stanovanj. V projekt je vložila zemljišče s št. 330/1 k.o. Izola, na katerem je nekdaj stal objekt AMZS, in poravnala komunalni prispevek v višini 111.957 evrov. Plačilo tega prispevka je bilo pogoj za pridobitev gradbenega dovoljenja, ki ga je izolska upravna enota občini in Marvasu izdala januarja 2011. Đerđaj je primaknil manjše zemljišče s št. 330/2 ter poravnal stroške priprave projektne dokumentacije, zbiranja soglasij, izvedbe priključkov in nadzora gradnje. Po Klokočovnikovem in Đerđajevem naročilu je posel koordiniral arhitekt Boris Zuliani; bil je projektant, glavni nadzornik in njun pooblaščenec hkrati.

Občina naj bi se marca 2010 odločila, da bo javno-zasebno partnerstvo izpeljala s pogajanji in brez predhodne oddaje javnega naročila, nam je junija 2011 zatrdil Zuliani. Za gradnjo šestih neprofitnih stanovanj naj bi se opredelili že konec 2009, česar pa občinski svet po naših informacijah ni obravnaval.

Ko se je Kolenc seznanil s tako zastavljenim javno-zasebnim partnerstvom, se je odločil, da ga bo razdrl. Občina je odstopila od gradbene pogodbe in z javnim zbiranjem ponudb prodala vloženo zemljišče. Javno naročilo je objavila julija 2011, za zemljišče je zahtevala najmanj 215.820 evrov. Objekta AMZS ni bilo več, Marvas je že gradil stanovanja.

Kolenc zapustil partnerstvo

Ker se je podjetje edino potegovalo za nakup omenjenega zemljišča, je občina z njim 20. septembra 2011 sklenila prodajno pogodbo. Zatem je od njega zahtevala še plačilo komunalnega prispevka, češ da ta ni bil vključen v prodajno ceno. Marvas ga ni želel plačati in občina se je odločila za tožbo.

Đerđaj je namreč prepričan, da je bil v prodajno ceno vračunan tudi komunalni prispevek, češ da je bilo zemljišče sredi mesta vredno zgolj 48.420 evrov. Sklicuje se na že izdano gradbeno dovoljenje in poravnan komunalni prispevek. “Marvas je gradnjo nadaljeval na podlagi gradbenega dovoljenja, ki so ga izdali, potem ko je občina plačala komunalni prispevek. Sam ga ni poravnal,” je včeraj poudarila odvetnica občine Mojca Primožič Kužner iz odvetniške pisarne Mužina in partnerji. Đerđajev odvetnik Janez Starman pa je opozoril, da sta občina in Marvas gradnjo začela kot soinvestitorja in skupaj že izvedla dela. “Potem pa si je občina premislila in želela spremeniti svojo vlogo ter odstopiti od pogodbe.” Za sodišče bo merodajno poročilo o cenitvi nepremičnine, ki ga morajo dostaviti sodnici Mirjani Reberc. 7. januarja bodo zaslišali več prič, vključno z Zulianijem.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano