Klet Brda oddala ponudbo za Istrabenzov Adriafin

Za nakup Istrabenzovega 50-odstotnega deleža v družbi Adriafin, večinske lastnice Vinakopra, se zanima tudi Klet Brda. Ta je sicer po roku oddala ponudbo za polovico Adriafina in se tako v boju za omenjeni delež pridružila podjetju Marjetica in podjetniku Marjanu Pišljarju. Istrabenz bo vse pozval k izboljšanju ponudb.

Silvan Peršolja Foto: Jure Batagelj
Silvan Peršolja Foto: Jure Batagelj

KOPER > “Resno nas zanima sodelovanje z Vinakoprom,” je za Delo pojasnil direktor Kleti Brda Silvan Peršolja in dodal, da jih izključno zanimajo dopolnjevanje ponudbe obeh kleti in velike sinergije, ki jih vidijo ob skupnem nastopu na tujih trgih.

“Ta je nujen, če hočemo kaj narediti iz vinarstva, sicer tej panogi grozi propad. Medtem ko druge države povečujejo vinogradniške površine, jih pri nas opuščajo,” je opozoril.

Izhodišče ponudbe Kleti Brda je, da poudarjajo partnerstvo in da bi bilo sodelovanje z Vinakoprom lahko model za nadaljnje povezovanje, je pojasnil in dodal, da imajo ambicije na izvoznem trgu - tu vidijo veliko kompatibilnost z Vinakoprom.

Z Vinakoprom se po Peršoljevih besedah ujemajo tudi v tem, da poudarjajo odnos do lokalnega teritorija.

Ponudbi za nakup Istrabenzovega deleža Adriafina, ki ima v lasti 77,7 odstotka Vinakoper, sta v začetku avgusta oddala koprsko komunalno podjetje Marjetica, ki je ponudilo približno 2,5 milijona evrov, in Metalka Commerce (ali Marjan Pišljar), ki naj bi kot dobro obveščen kandidat oddal nekoliko višjo ponudbo od Marjetice.

V Istrabenzu so tedaj povedali, da bo njihova odločitev znana še avgusta, zdaj pa so pojasnili, da bodo vse ponudnike, od katerih so dobili zavezujoče ponudbe, skladno s procesnim pismom pozvali k izboljšanju zavezujočih ponudb.

Peršolja ni povedal, kako bo izboljšal ponudbo Kleti Brda, je pa poudaril, da jih bolj kot nakup zanima poslovno povezovanje z Vinakoprom. Med spreminjanjem lastništva se jim je zdelo nujno opozoriti, da vinogradniške in kletarske dejavnosti v Sloveniji brez primernega povezovanja ne bo.

Kot poroča časnik, je skoraj logično, da bi Luka Koper, drugi polovični lastnik Adriafina, lahko uveljavljala predkupno pravico, saj bi že s prodajo drugih nepremičnin v lasti Adriafina poplačala večji delež takšne kupnine.

Adriafin ima nekaj stanovanj v notranjosti Slovenije, šest do sedem hektarjev zemljišč ob železniškem tiru pri Kopru, ki bi jih lahko namenili logistični dejavnosti, ter večjo parcelo v Ankaranu in parcelo v Vanganelu. Samo s temi nepremičninami bi po pisanju časnika upravičili uveljavitev predkupne pravice, kaj šele, če bi dodali še vložek v Vinakoper, ki ima precej višjo knjigovodsko vrednost od zneska, ki se zdaj ponuja za Istrabenzov delež.

STA


Najbolj brano