Klavir so spet dvignili v prenovljeni pokrajinski muzej

Po skoraj enem letu bo prenovljen Pokrajinski muzej Koper jutri ob 12. uri spet sprejel obiskovalce in jim ponudil dopolnjene zbirke. Že včeraj pa se je v dvorano v prvem nadstropju vrnil velik koncertni klavir Društva prijateljev glasbe Koper.

Velik koncertni klavir so že drugič dvigali skozi okno Pokrajinskega muzeja; januarja so ga izselili, včeraj se je vrnil.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Velik koncertni klavir so že drugič dvigali skozi okno Pokrajinskega muzeja; januarja so ga izselili, včeraj se je vrnil.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Velik koncertni klavir Petrof grand piano so nad glavami mimoidočih v Kidričevi ulici dvigali že dvakrat - januarja, ko so ga odnesli skozi okno dvorane v prvem nadstropju Pokrajinskega muzeja, in včeraj, ko se je skozi isto okno spet vrnil. Pred gradbenimi deli in prahom ga je Društvo ljubiteljev glasbe iz Kopra, ki je njegov lastnik, umaknilo v samostan sv. Ane. “Patru Bojanu bi se zahvalila za gostoljubje, da je skoraj eno leto našel prostor za klavir. Želeli smo, da bi ga zdaj lahko preselili v obnovljeno dvorano sv. Frančiška, ki je največja akustična dvorana v Kopru in zelo primerna za koncerte komorne glasbe. A na občini pobude niso sprejeli,” pravi Helena Filipčič Gardina iz društva.

Nič več ne bo mraza in vročine

Tako se je klavir včeraj vrnil v muzej in v dvorano, v kateri je domoval že 30 let. “Tudi ta dvorana je super, sploh zdaj, ko so jo obnovili, uredili ogrevanje, hlajenje in prezračevanje in je vse leto primerna za koncerte. Prej je bilo pozimi prehladno, poleti prevroče,” pojasnjuje Helena Filipčič Gardina in napoveduje ciklus koncertov Amabile, ki se bo v muzejski dvorani začel januarja.

Na koncertni klavir, ki mu je mojster obnovil strune in optimiziral njihov zvok, pa bodo zaigrali že drevi na uradni otvoritvi prenovljenega Pokrajinskega muzeja. Ta je sicer namenjena le povabljencem, za obiskovalce pa bo palača Belgramoni Tacco vrata odprla jutri.

Palača Belgramoni Tacco je bila zgrajena okoli leta 1600, muzej pa v njej domuje od konca prve svetovne vojne. Po tokratni obnovi naj bi postala eno od središč kulturnega dogajanja v Kopru in naj bi gostila več prireditev. Kljub temeljiti obnovi pa se bo muzej še naprej soočal s prostorsko stisko in predvsem pomanjkanjem primernih depojev.

Dopolnjene zbirke in avdiovodiči

Med skoraj eno leto trajajočo obnovo so v muzeju prenovili avlo, uredili prezračevalni sistem, namestili novo električno instalacijo, zamenjali kanalizacijske cevi, v pritličju so odstranili vratarsko nišo, postavili muzejsko trgovino, garderobo, uredili učilnico in odprli nove razstavne prostore v drugem nadstropju, kjer je bil doslej depo. Vsa okna so zamenjali z novimi lesenimi, restavrirali so vrata v piano nobile, obnovili so kamnito stopnišče, palača je dobila novo fasado ...

Vse to je stalo 1,13 milijona evrov. Mestna občina Koper, ki je lastnica palače in naročnica obnove, je iz operativnega programa krepitve regionalnih razvojnih potencialov dobila 789.000 evrov, sama pa prispevala nekaj več kot 345.000 evrov.

“Z obnovo je Pokrajinski muzej spet zaživel v vsem svojem sijaju. Stavba je energetsko sanirana, predvsem pa bolj prijazna do obiskovalcev. Sodoben je predvsem nov večnamenski prostor, namenjen izobraževanjem, delavnicam in drugim aktivnostim. Obiskovalce, ki jim ves teden ponujamo vodene oglede, pa bodo sprejele dopolnjene zbirke,” k obisku vabi direktor muzeja Luka Juri. Čas, ko je bil muzej zaprt, so izkoristili tudi za nadgradnjo sistema avdiovodičev, ki so zdaj na voljo za pametne telefone.

HELENA RACE


Najbolj brano