“Kjer je ožgano, ne bo olja"

Libero Benčič je danes dopoldne na pogorišču pod vasjo Bezovica lahko le nemočno opazoval ožgano listje svojih oljk, ki jih je zajel ogenj včerajšnjega vnovičnega požara na Kraškem robu.

Libero Benčič je danes dopoldne na pogorišču pod vasjo 
Bezovica lahko le nemočno opazoval ožgano listje svojih 
oljk. Foto: Tjaša Škamperle
Libero Benčič je danes dopoldne na pogorišču pod vasjo Bezovica lahko le nemočno opazoval ožgano listje svojih oljk. Foto: Tjaša Škamperle

BEZOVICA > "Listje je ožgano. Vprašanje je, koliko je les poškodovan - ali se bo to obnovilo ali se ne bo. Sadovi pa so precej zapečeni. Kjer je ožgano, ne bo olja," je za Radio Koper povedal Libero Benčič. Ko si je dopoldan ogledal oljke, med katerimi so nekatere stare več deset let, še ni znal oceniti, kakšna je škoda. Še ne ve, ali jo bo uradno prijavil, ker se mu zdi, da je s tem preveč dela, dejansko povračilo pa vprašljivo.

Na območju v zgornjem delu doline Rižane, kjer se je s posameznih pogorišč zjutraj še kadilo, je po prvih ocenah ogenj uničil približno pet hektarjev grmičevja in manjših gozdov ter 40 oljk in 60 vinskih trt. Požar je gasilo več kot 50 poklicnih in prostovoljnih gasilcev.

Tudi tokrat domačini ne dvomijo, da je požar zanetila iskra z vlaka. Na poziv policije k prijavi materialne škode se oškodovanci še javljajo. V nedavnem velikem požaru na Kraškem robu je bilo po oceni policije oškodovanih najmanj 30 domačinov.

Spletno uredništvo


Najbolj brano