Kisla jabolka na piranski Punti

Piranska občina se je odločila ugrizniti v - kot temu pravijo - kislo jabolko in lotiti urejanja Prešernovega nabrežja v Piranu. Gostincem bi dala dve ali tri leta časa, da sami odstranijo svoje na črno postavljene terase. Lokal Cafinho pa je kot prvi dobil ukaz, naj zaradi prevelikega nadstreška izprazni teraso.

Cafinho je odstranil prevelik nadstrešek in z vsemi soglasji v rokah v nekaj dneh pričakuje občinsko dovoljenje za uporabo javne površine. Foto: Alenka Penjak
Cafinho je odstranil prevelik nadstrešek in z vsemi soglasji v rokah v nekaj dneh pričakuje občinsko dovoljenje za uporabo javne površine. Foto: Alenka Penjak

PIRAN > Občinski akt naj bi svetniki sprejeli do poletja, čez dve ali tri leta pa naj bi bili z videzom gostinskih teras na Prešernovem nabrežju oziroma Punti zadovoljni vsi - občina, zavod za varovanje kulturne dediščine in sami gostinci. “Gre za problem, ki je nastajal več desetletij, zato ga bomo tudi reševali postopoma. V občini se zavedamo pomena raznolike in bogate gostinske ponudbe na verjetno najbolj privlačni turistični točki v Sloveniji. V našem interesu je, da gre piranskim podjetnikom dobro, vendar morajo poslovati v skladu s pravili, ki jih bo Občina Piran v novem odloku opredelila zelo natančno,” je občinske načrte pojasnila Slavica Tucakov, predstavnica za stike z javnostjo.

Ukaz, naj izprazni teraso

Kako bo urejanje gostinskih teras videti v praksi, je izkusil Domen Legat, lastnik lokala Cafinho. Občina mu je namreč zaradi prevelikega nadstreška ukazala, da mora v desetih dneh odstraniti stole in mize s terase, ki je občinska last, ter nadstrešek primerno skrajšati. To je tudi storil, dovoljenje pričakuje prihodnji teden, s svojo zgodbo pa želi opozoriti, da bi takšna pravila morala veljati za vse.

“Ko sem lani postal lastnik nepremičnine, sem vedel za težave s postavljanjem nadstreškov. Sosedje so mi rekli, da so vse naredili na črno in naj tako naredim tudi jaz, češ da se z občino in zavodom ne da pogovarjati. Kljub temu sem se teraso odločil urediti legalno,” pravi Domen Legat. Zahteval je sestanek in se lani v začetku avgusta srečal s predstavniki občine ter dobil smernice, ki jih je potreboval za urejanje terase lokala. “Vsi so se na moje veliko presenečenje odzvali pozitivno, bili so me pripravljeni poslušati in sodelovati,” dogodke opisuje Legat.

Na občini so mu še rekli, da če bo pridobil soglasje zavoda za postavitev nadstreška, mu bo soglasje dala tudi občina. In obe soglasji Domen Legat sedaj ima. “Naša krivda je, da smo si narobe razlagali zakon in postavili prevelik nadstrešek. Te dni bomo to napako popravili in to je tudi edino prav,” se ne izmika. “V tej zgodbi pa je sporno to, da zakon in pravila ne veljajo za vse enako. Nepojmljivo je, da zavod graja gostinca Pavla Lovrečiča, obenem pa mu je dal dovoljenje za talno gretje terase. V tem ni logike. In če ne sme zastekljevati Pavel, ne sme, denimo, niti Da noi,” opozarja Domen Legat. Občinske načrte, da bi Punta dobila enotno podobo, podpira. “Sporno pa bo, če merila ne bodo enaka za vse. In pri tem bom vztrajal, četudi bo kdo kazensko odgovarjal,” še pravi Legat.

Gostinci delajo brez dovoljenj

Večina gostincev še čaka na dovoljenja za uporabo javnih občinskih površin, saj so ta, tako kot vsako leto, potekla z zadnjim decembrskim dnem. Ker je v navadi, da gostinci vlog ne pošiljajo pravočasno, te dni marsikateri piranski lokal dela brez dovoljenja za uporabo javne površine. To je proti občinskim pravilom: tisti, ki so 1. januarja brez dovoljenja, morajo javno površino izprazniti, dokler ne dobijo “zelene luči” za delo.

“Vloga mora biti popolna, vendar takšne vloge ne more oddati prav noben od lokalov na Punti, saj nima bodisi soglasja občine bodisi zavoda. Nisem jezen na nikogar. Sporno pa je, da to ne velja za vse moje sosede,” opozarja sogovornik.

Na vprašanje, zakaj je občina samo od Cafinha zahtevala, naj izprazni teraso, je Slavica Tucakov povedala, da “nadstrešek ni bil postavljen v skladu s smernicami zavoda. Zato smo zahtevali, naj izprazni teraso.” O tem, zakaj takšne zahteve ne pošljejo tudi drugim gostincem, pa odgovarja, da je to tisto kislo jabolko, v katero morajo ugrizniti. Lahko dodamo, da gre za zaboj kislih jabolk.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano