Ker ni dovoljenja, ni plezališča

Le kak mesec zatem, ko so se plezalci razveselili novih plezalnih smeri v steni nad vasjo Loka, so se morali nehati vzpenjati po njih. Okoljska inšpekcija je namreč odločila, da so plezalci z novimi smermi nedovoljeno posegli v naravo. Tudi domačini vztrajajo, naj stena ostane nedotaknjena; s tem želijo zaščititi “gugota”, kot pravijo veliki uharici.

Na območju Kraškega roba je le še nekaj parov velike uharice, ki jo želijo domačini in naravovarstveniki ohraniti.  Foto: Tomaž Mihelič
Na območju Kraškega roba je le še nekaj parov velike uharice, ki jo želijo domačini in naravovarstveniki ohraniti.  Foto: Tomaž Mihelič

LOKA > Plezalce, ki iščejo nove izzive, je jeseni razveselila objava na spletnih portalih, da je v steni nad Loko (v smeri Črnega Kala) nadelanih novih 21 plezalnih smeri. A veselje je bilo kratko.

Smeri mora dovoliti upravna enota

S piranske enote Zavoda za varstvo narave je namreč na okoljsko inšpekcijo novembra romala prijava zaradi nedovoljenih nadelav plezalnih smeri. Stene Kraškega roba so naravna vrednota in sodijo v območje Nature 2000. “Nadelava novih plezalnih smeri je poseg, za katerega je treba pridobiti dovoljenje za poseg v naravo, ki ga izda upravna enota na podlagi pozitivnega mnenja organizacije, pristojne za varstvo narave,” pojasnjuje Barbara Vidmar s piranske enote zavoda za varstvo narave.

Če bi plezalci za dovoljenje prosili, bi ga težko dobili, saj bi po presoji sprejemljivosti vplivov na zavodu verjetno ocenili, da bi imele nove smeri bistven vpliv na naravo. A pristojnih za zavodu ni nihče vprašal za mnenje, za nove smeri so izvedeli od domačinov iz Loke in iz objav na spletu. Tam je Betka Galičič, ki je pri komisiji za športno plezanje Planinske zveze Slovenije tudi vodja opremljanja plezališč, objavila, da je odprto novo plezališče. “Najprej je vprašala, ali sme postaviti smeri nad vasjo, a se s tem nismo strinjali, saj bi bilo plezališče prav nad lokalnim vodnim virom. Potem pa je brez obvestila postavila 21 smeri v steni nekoliko stran,” pravi predsednica vaške skupnosti Loka Andreja Odar.

Betka Galičič pa pojasnjuje, da je bil pred leti objavljen pravilnik, ki je postavljanje novih plezalnih smeri na stenah nad Loko dovoljeval. Glede na to, da takrat narava zaradi tega ne bi bila ogrožena, je domnevala, da je še vedno tako - čeprav je pravilnik prenehal veljati leta 2007.

“Gugo” se je že selil

Nadelava novih plezalnih smeri pomeni vrtanje v steno in postavitev klinov ter varoval in oznak smeri. To pa s seboj prinese množično prisotnost plezalcev, česar si domačini in naravovarstveniki na Kraškem robu ne želijo. Stene nad Loko želijo ohraniti čim bolj nedotaknjene in neobljudene, da bi si v njih mirno bivališče ustvaril “gugo”. Tako v vasi pravijo veliki uharici, eni najbolj ogroženih gnezdilk v Sloveniji.

“Na celotnem Kraškem robu je ostalo le še nekaj parov velike uharice, preštejemo jih lahko skoraj na prste ene roke,” pojasnjuje Barbara Vidmar. In dodaja, da je velika uharica, ki se zdaj zadržuje v Loki, pred plezalci že bežala, saj je prej prebivala v stenah nad Ospom.

Težave bi mogoče lahko rešili tudi z boljšo komunikacijo, meni Tomo Česen, strokovni sodelavec komisije za športno plezanje pri Planinski zvezi Slovenije. Pojasnjuje pa, da zveza pri postavljanju smeri pri Loki ni sodelovala, čeprav je Betka Galičič članica zveze in vodja opremljanja plezališč. “Lani nismo dobili denarja za opremljanje plezališč oziroma športnih objektov na prostem, tako da tega v programu sploh nismo imeli. Kaj počnejo vsi naši člani, pa ne moremo nadzirati,” pravi. Kraški rob je z naravovarstvenega vidika problematičen - narava je tu občutljiva, hkrati pa so stene zelo privlačne, saj omogočajo plezanje vse leto, in dostopne vsem. Zato pride tudi do težav. Kljub temu pa so naravovarstveniki in plezalci že dokazali, da lahko sodelujejo; lani, na primer, so se povezali in zaprli smer v Ospu, da bi obvarovali gnezdišče sokola selca. Trud se je obrestoval in nad steno zdaj leta mlad sokolič.

Kline je treba odstraniti

Betka Galičič pa trdi, da to ne drži in da se velika uharica umika in izginja zato, ker nima hrane. Sledi ptice v steni, kjer so postavili nove smeri, naj sploh ne bi bilo. “Plezalci ptic ne preganjamo. Če so v stenah, se strinjamo, da jih moramo ohraniti, zato tudi sami zapremo smeri, ki bi jih ogrožale,” poudarja. Meni še, da bi morali pri postavljanju novih smeri upoštevati zdravo pamet in ne vsega podrediti pravilnikom in formalnostim. Z več plezališči bi tudi razbremenili stene nad Ospom in Črnim Kalom.

A inšpekcija za okolje in naravo je že odločila, da bo treba plezališče nad Loko zapreti, varovalne kline pa odstraniti. Nekaj so jih že, na spletnih straneh pa so objavili, da je plezanje tam prepovedano.

HELENA RACE


Najbolj brano