Ponoči odlomili pregrado, občina razmišlja o ovadbi

Kovinske pregrade, ki jih je koprska občina postavila na Semedelski promenadi, da bi motoristom in kolesarjem onemogočila dostop nanjo, danes niso več služile svojemu namenu. Nekoga so, kot kaže, motile do te mere, da se je odločil za nočno gverilsko akcijo.

Neznanec je ponoči poskrbel za ponovno “prehodnost” 
promenade. Foto: Maja Pertič Gombač
Neznanec je ponoči poskrbel za ponovno “prehodnost” promenade. Foto: Maja Pertič Gombač

KOPER > V noči na ponedeljek je neznanec odrezal oziroma odlomil srednjo od treh kovinskih pregrad in tako znova omogočil prehodnost tega dela sprehajališča tudi za dvokolesnike.

Danes zjutraj si je ob našem prihodu občinski redar ravno ogledoval rezultate neznančevega podviga. V občinski upravi so ocenili, da dejanska škoda sicer ni velika. “Bolj gre za zagotovitev varnosti vseh sprehajalcev, še posebej mamic z otroki in starejših občanov,” menijo. Prepričani so, da gre razloge za poškodovanje pregrade iskati zgolj v objestnosti.

Po objavi našega prispevka se je ponovno razživela tudi spletna razprava o smiselnosti postavljanja tovrstnih pregrad na koprski promenadi. Že konec avgusta so nekateri s fotografijami skušali prikazati, da je tak ukrep diskriminatoren do invalidov, občina pa je nato z videoposnetkom dokazovala, da med pregradami lahko neovirano vijugajo ne le osebe na invalidskih vozičkih, pač pa tudi mamice z vozički, tudi s takšnim za dvojčke. Predvsem pa, da je sprehajalce uspešno obvarovala pred prehitrimi “skuteristi” in kolesarji.

“Zaradi nesposobnežev so pač postavljene ograje. Če na znaku piše da je prepovedano za kolesarje, je pač prepovedano. Ker pa precej ljudi te preproste logike ne razume, so pač potrebne fizične ovire,” je pod našo objavo zapisal uporabnik facebooka. Drugače misleči kolesar pa je odvrnil: “Na normalni promenadi obstaja pas za kolesarje, kot je to v Portorožu. Ni treba postavljati ograj, dovolj je oznaka na tleh. Takšna kolesarska pot tudi nas kolesarje vzpodbuja, da vozimo počasneje.”

Koprska komunala je nastalo škodo že odpravila, v občini pa razmišljajo, da bi vložili tudi ovadbo proti neznanemu storilcu.

Spletno uredništvo


Najbolj brano