Kdaj bo občina dokončala krožišče?

Gradnja novega krožišča na izolski Industrijski cesti (pri sedežu Komunale) stoji že od konca julija in, kot kaže, bo tako vsaj še en mesec. Izolska občina, ki je investitorica, je namreč od dveh potrebnih dokumentov z upravne enote doslej dobila le enega - spremenjeno gradbeno dovoljenje za 175-metrsko povezovalno cesto do bodočega krožišča, ne pa tudi gradbenega dovoljenja za krožišče samo.

Gradbenih del za dokončanje krožišča in 175-metrske navezave nanj je le  še za en mesec, pa vendar  ni znano, kdaj bo 
občina lahko nadaljevala z gradnjo.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Gradbenih del za dokončanje krožišča in 175-metrske navezave nanj je le še za en mesec, pa vendar ni znano, kdaj bo občina lahko nadaljevala z gradnjo.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Za povezovalno cesto je koprski gradbeni inšpektor že 9. julija zahteval, da občina v enem mesecu pridobi spremenjeno gradbeno dovoljenje. Kar ji ni uspelo v enem mesecu, ji je v dveh in prejšnji teden je vendarle dobila spremenjeno gradbeno dovoljenje za manj kot 200 metrov dolgo povezavo. Tako so nam sporočili iz občinske uprave, njihove navedbe pa so potrdili na izolski upravni enoti.

Zdaj mora občina dobiti še gradbeno dovoljenje za krožišče. Toda tam so zadeve kompleksnejše, saj za to območje ob Industrijski cesti veljajo kar štirje prostorski načrti, poleg tega gradnja krožišča posega tudi na zasebno lastnino. Lastniki nekaterih zemljišč so izolski obrtniki, ki delujejo v halah ob Industrijski cesti, in trgovska družba Mercator, ki je kupila hale na nekdanjem Stavbenikovem dvorišču.

Občina je gradila v nasprotju z gradbenim dovoljenjem, pridobljenim za 175-metrsko navezovalno cesto. Za gradbeno dovoljenje za krožišče pa pred gradnjo sploh ni zaprosila, kar je nenavadno, saj ga načrtuje tam, kjer je bilo dolga leta križišče. Prometni režim na Industrijski cesti se bo s tem precej spremenil.

Občina je vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja poslala 24. julija, pojasnjujejo na izolski upravni enoti. Tri dni zatem so zahtevali, naj jim občina pošlje lokacijsko informacijo, in jo 21. avgusta dobili. Vendar dokumentacija za izdajo gradbenega dovoljenja s tem še ni popolna. “Prejšnji teden smo občino pozvali, naj vlogo dopolni,” pojasnjuje načelnik upravne enote Branko Andrejašič.

V občinski upravi menijo, da je v javnem interesu, da z gradnjo čim prej nadaljujejo. “Zato pričakujemo, da bodo gradbeno dovoljenje za krožišče pri Komunali izdali še ta mesec oziroma v začetku oktobra,” pravijo.

A tudi če bo občina vlogo za gradbeno dovoljenje dopolnila v kratkem, mora upravna enota z gradnjo krožišča formalno seznaniti vse stranke v postopku in preučiti vse njihove pripombe, kar bo trajalo najmanj en mesec. Da bo upravna enota stranke v postopku pozvala na izjasnitev, se zaveda tudi občina. Meni pa, da upravna enota ne bo imela težav pridobiti potrebna soglasja, “glede na to, da se je kar nekaj strank pozanimalo o postopku izdaje gradbenega dovoljenja, ker želijo, da se gradnja čim prej nadaljuje”.

MIRJANA CERIN


Najbolj brano