Kazenska ovadba za vzgojiteljico iz Hrvatinov

Koprska policijska uprava je pred dnevi na podlagi vseh zbranih obvestil in dokazov zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper vzgojiteljico enega od istrskih vrtcev. Po naših informacijah gre za vzgojiteljico iz hrvatinske enote italijanskega vrtca Delfino blu.

Koprska policijska uprava  je pred dnevi na okrožno državno 
tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper vzgojiteljico 
enega od istrskih vrtcev. Po naših informacijah gre za 
vzgojiteljico iz hrvatinske enote italijanskega vrtca Delfino 
blu. Foto: Nataša Hlaj
Koprska policijska uprava je pred dnevi na okrožno državno tožilstvo v Kopru podala kazensko ovadbo zoper vzgojiteljico enega od istrskih vrtcev. Po naših informacijah gre za vzgojiteljico iz hrvatinske enote italijanskega vrtca Delfino blu. Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Tiskovna predstavnica Policijske uprave Koper Anita Leskovec pravi, da so v začetku aprila prejeli pisno prijavo zoper delavko enega od istrskih vrtcev. “Iz prijave je izhajal sum, da je storila kaznivo dejanje zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Na podlagi te prijave so kriminalisti opravili več kot 40 razgovorov. Zasegli in proučili so tudi večje število listin,” pojasnjuje.

Spomnimo, da so sredi prejšnjega meseca prišli v javnost precej natančni opisi, kako se je zdaj ovadena vzgojiteljica znašala nad malčki. Ščipanje, vlečenje za lase in ušesa, klofutanje, porivanje, močenje glave z mrzlo vodo, ustrahovanje in podobne hude zlorabe so bile - kot se je izkazalo - na dnevnem redu v enoti vrtca Delfino blu v Hrvatinih.

Med ogorčenimi starši se je hitro razširilo enotno mnenje, da so v matični enoti vrtca omenjeno vzgojiteljico že dalj časa poznali kot osebo, ki nima potrpljenja pri delu z najmlajšimi in je bila zaradi tega tudi že večkrat premeščena.

V. d. ravnateljice vrtca Delfino blu Selina Marancina nam je takrat zatrdila, da s takšnimi sumi ni bila seznanjena, saj je vodenje vrtca prevzela šele septembra lani. Ko smo jo včeraj klicali, na naša vprašanja ni mogla odgovarjati, saj da je v bolnišnici. Smo pa kljub temu izvedeli, da je ovadena vzgojiteljica, odkar je zgodba prišla v javnost, bolniško odstotna, odpustili pa je (še) niso.

V preteklih tednih so se v vrtcu mudili tudi inšpektorji inšpektorata za šolstvo in šport, ki so pregledovali postopke in nedoslednosti. Nanje so jih opozorili v prijavi, ki so jo dobili po razkritju dogodkov v vrtcu. Glavni inšpektor inšpektorata za šolstvo in šport Tomaž Rozman včeraj ni utegnil pojasniti, kaj je razkril nadzor.

Ustanovitelja vrtca Delfino blu sta Mestna občina Koper in Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Koper. Predsednik Samoupravne skupnost italijanske narodnosti Koper Fulvio Richter je za naš časnik zopet ponovil, da se nekaj tako hudega nikoli več ne sme ponoviti. “Upam, da bomo prek razpisa našli primerno in strokovno osebo, ki bo imela polni mandat in bo sposobna rešiti težave, ki pestijo vrtec,” se nadeja.

Predsednica sveta zavoda vrtca Delfino blu Suzana Bertok Kuhar pravi, da je na razpis za prosto delovno mesto ravnateljice oziroma ravnatelja prispela le ena prijava. Imena ni želela razkriti, dodaja pa, da kandidatka izpolnjuje vse zahtevane pogoje. Ali bo tudi dejansko potrjena in bo mandat nastopila prvega septembra, pa bo znano najverjetneje v začetku prihodnjega meseca.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano