Kavarna Loggia bo verjetno še naprej Hribarjeva

Prihodnjih pet let bo Loggia, kavarna na eni najlepših lokacij v Kopru, sredi Titovega trga, najverjetneje delovala pod taktirko podjetnika in gostinca Jožeta Hribarja. To pa dejansko ne bo pomenilo neke velike spremembe. Hribar ima s poslovno partnerko Darinko Ilievski vajeti v svojih rokah že vsaj dve leti in pol, odkar je prvotno izbrani najemnik Kolosej zabredel v finančne težave.

Jože Hribar  Foto: Nataša Hlaj
Jože Hribar  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > V koprski občini so včeraj odprli ponudbe za najem številnih lokalov v mestu in na Markovcu, med drugim tudi za Loggio. Pričakovano je največ zanimanja vzbudilo vprašanje, kdo in koliko je pripravljen plačati za najem elitne mestne kavarne. Komisija je včeraj zgolj pregledala popolnost ponudb, v naslednjem koraku pa bo ponudbe še enkrat podrobno pregledala in v skladu z razpisnimi pogoji v roku 30 dni izdala sklepe o izbiri novih najemnikov.

Na javni poziv so prispele le tri ponudbe, od katerih sta bili dve nepopolni. Pomanjkljiva dokumentacija je iz igre izločila podjetje Gimbar (očitno v stečaju, saj je kot zastopnik naveden stečajni upravitelj Jure Medak) in samostojnega podjetnika Lovra Muženiča, bolj znanega kot Dj Lovro. Projekta “postati nov najemnik Loggie” sta se - kot kaže - lotila precej neresno, saj v vlogo nista priložila osnovnih dokumentov.

Tudi na občinskem razpisu pred petimi leti so se za najem Loggie potegovali zgolj trije interesenti: ljubljanski Kolosej zabavni center, koprsko podjetje Ika Zonta (njihova je slaščičarna v Šalari) in ankaransko podjetje Pumpa v lasti Tomaža Beleta. Občina je nato izbrala Kolosej.

Je pa zato vse zahtevane papirje dostavilo podjetje Audaks, v katerem je zastopnik in direktor Jože Hribar, ustanoviteljica pa Darinka Ilievski, s katero poslovno sodelujeta že dolgo. Hribar se je v poslovanje Loggie vključil že pred dvema letoma in pol, ko je prvotno izbrani najemnik Kolosej začel toniti v finančno brezno. Gostinec je v Kopru dobro znan. Giba se v krogu prijateljev koprskega župana Borisa Popoviča, pred kratkim je prevzel v najem tudi županove lokale ob morju, Kroštolo in Palmo de Popo.

Odzivi glede uspešnosti Hribarjevih gostinskih podvigov so mešani. Spletni komentatorji mu ne prizanašajo in svoja mnenja začinjajo s pikrimi pripombami. Kljub vsemu pa je na mestu tudi vprašanje, kako to, da so se na razpis prijavili le trije interesenti.

Koprska občina bo kavarno, ki skupaj s teraso meri skoraj 274 kvadratnih metrov, oddala za pet let z možnostjo podaljšanja. Za najem so v razpisu zahtevali najmanj 2195 evrov na mesec. Hribar je ponudil 2301 evro in pripisal, da je pripravljen v obnovo lokala vložiti še 47.919 evrov. V podjetju Gimbar so za najem ponudili 2200 evrov, za preureditev prostora pa bi zagotovili 10.000 evrov. Dj Lovro bi kavarno najel za 2250 evrov mesečno, medtem ko je v rubriki investicijskih vlaganj navedel znesek 50.000 evrov.

Hribar pravi, da še razmišlja, ali bi Loggia ostala klasična kavarna, v kateri bi ponudbo dopolnili s pestro izbiro slaščic, ali pa bi v lokalu ponujali tudi tople prigrizke in solate. “Bolj se nagibam k kavarni. Mislim, da je to za takšno lokacijo primernejša odločitev. Bomo pa še videli v prihodnje,” pravi Hribar. Napoveduje obnovo dotrajanih toaletnih prostorov, instalacij in centralnega ogrevanja. Notranjo estetsko prenovo podobe lokala bo zaupal domačemu biroju Gaser Arhitekti.

Če se bodo s Kolosejem dogovorili, da prevzame zdajšnjo opremo, bo ta v lokalu ostala še nekaj časa, nato pa bodo kavarno za kratek čas zaprli in jo prenovili. Spomnimo še, da bo moral Hribar poskrbeti za nujna vzdrževalno konservatorsko restavratorska dela, saj ima Loggia status kulturnega spomenika. Po projektu in popisu del znaša ocenjena vrednost posegov skoraj 48.000 evrov.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano