Kavarna Kapitanija - trn v peti župana Popoviča?

Lastnik kavarne Kapitanija Janko Okoren je prepričan, da v koprski občini z določenimi ukrepi, ki jih po njegovem prepričanju usmerja sam župan Boris Popovič, nezakonito ovirajo njegovo gostinsko dejavnost. “Najbrž sem mu trn v peti, ker je moj lokal konkurenca njegovi Kroštoli in ker sem politično na nasprotnem bregu,” ugiba. Pravi, da so pritiski dosegli mejo, ki je ne namerava več mirno prenašati. V občini tovrstne očitke zavračajo in zatrjujejo, da med strankami ne delajo nikakršnih razlik.

Lastnik kavarne Kapitanija Janko Okoren ne more razumeti,  
da je za koprske občinske inšpektorje tako zelo moteče 
senčilo, ki ščiti hladilnik s sladoledi.  Foto: Nataša Hlaj
Lastnik kavarne Kapitanija Janko Okoren ne more razumeti, da je za koprske občinske inšpektorje tako zelo moteče senčilo, ki ščiti hladilnik s sladoledi.  Foto: Nataša Hlaj

KOPER > Gostinec Janko Okoren opozarja, da se je “intenzivna kampanja občinskih funkcionarjev” začela kmalu po njegovem sodelovanju na lokalnih volitvah. Postal je član stranke SMC, kot kandidata za župana Kopra je podprl Aleša Bržana in mu v prostorih kavarne omogočil volilni štab. To je bilo po njegovem dovolj, da se je začel županov maščevalni pohod.

“Najprej so se stopnjevali obiski občinskih inšpektorjev, ki so na minute sledili parkirnim listkom in morebitnemu nepravilnemu parkiranju pri dostavi blaga v kavarno. Ko so ugotovili, da takšni ukrepi nimajo želelnega učinka, so začeli z upravnimi ukrepi zaradi senčila, ki ščiti hladilnik s sladoledom,” spomni Okoren.

Moteče senčilo za sladoledno vitrino

Pravi, da je senčilo tam že štiri leta. Kako to, da je šele zdaj postalo moteče, se sprašuje. Prizna, da je senčilo namestil brez dovoljenja, nakar je po opozorilu napisal vlogo za uporabo javne površine, kamor bi deloma segalo. Pričakoval je, da bodo v občini njegovi prošnji ugodili. “Vsi lokali na Pristaniški ulici imajo različno velika senčila. Nekateri zanje niso pridobili dovoljenj, spet druga pa so celo nepremična, zato si nisem mislil, da bo moje senčilo za sladoledno vitrino tako moteče,” ne more razumeti Okoren.

Trdi, da so mu vlogo zavrnili, ker naj bi bilo senčilo moteče za pešce in delavce Komunale, ko obrezujejo bližnja drevesa. Ob tem opozarja, da je senčilo električno in ga lahko po potrebi kadarkoli v celoti zapre.

V zavrnilni odločbi, ki so nam jo poslali z občine, sicer ni govora o drevesih in vejah. So pa zapisali, da so tlakovane površine ob Pristaniški ulici v prvi vrsti namenjene pešcem in prireditvam, zato jih za daljše obdobje ne dajejo v najem za druge namen, ki bi lahko ovirali pešce, dostavo ali prireditve. Ob tem nekoliko preseneča, da senčila drugih lokalov ob promenadi očitno ne ovirajo prej naštetih dejavnosti.

Župan: “Stran s senčili na črno”

Okornovi sumi so se izkazali za resnične, kar so ugotovili tudi na koprski občini, ko so preverjali njegove navedbe. Ugotovili so, da ima ustrezno dovoljenje le lokal Calypso, ki je vlogo za senčilo dal sočasno z vlogo za uporabo javne površine. Koprski župan Boris Popovič zdaj napoveduje, da bodo vsi, ki nimajo dovoljenj, senčila morali nemudoma odstraniti. V prihodnje bodo poskrbeli tudi za enoten videz senčil na Pristaniški ulici.

Sicer pa se v občini z Okornovimi očitki o šikaniranju ne strinjajo. Zagotavljajo, da med strankami ne delajo razlik. “Naši uslužbenci zgolj opravljajo in vodijo postopke, ki so v njihovi pristojnosti in so jih tudi dolžni voditi v skladu z zakonodajo in predpisi,” dodajajo.

Pri tem pa, opozarjajo, so nemalokrat deležni neprimernega obnašanja strank. Tako naj bi bilo tudi z Okornom, pravijo. V podkrepitev tovrstnih izjav nam pošljejo uradni zaznamek, ko ga je prav zaradi senčila obiskal občinski nadzornik. “Okoren je uporabil pestro izrazoslovje. Takšen način komuniciranja pa ni osamljen. Podobnih kletvic je bil deležen tudi eden od svetovalcev župana,” pripomnijo v koprski občinski upravi.

Okoren se med drugim sprašuje, ali mu res morajo redarji tako intenzivno dihati za ovratnik, ko v lokal dostavlja blago. V občini potrjujejo, da so ga letos obravnavali sedemkrat. V štirih primerih so mu izrekli opozorilo, kar po njihovih besedah ne predstavlja kakršnegakoli pritiska. “Še posebej ne, ker je šlo večinoma za ukrepe, ki so jih redarji izrekli na plačljivem parkirišču na Ukmarjevem trgu, kjer je treba pridobiti parkirni listek, eno uro pa je mogoče parkirati celo brezplačno,” navajajo.

Bližnji lokali lahko obratujejo dlje v noč

To pa še ni konec “nagajanj”, zaradi katerih je Okoren prepričan, da v občini z določenimi ukrepi zlorabljajo svoj položaj in mu nalašč povzročajo poslovno škodo. Pravi, da jim je očitno stopil na žulj tudi z ugotovitvijo, da za obratovanje kavarne po 22. uri ne potrebuje posebnega občinskega dovoljenja. “To mi omogoča že državni zakon, ker se lokal nahaja v mestnem jedru, naša dejavnost pa sodi med centralne dejavnosti,” pojasnjuje.

Napačno razmišljanje, mu žogico vračajo iz koprske občine. Pravijo, da je kavarna Kapitanija neposredno povezana s stanovanjsko stavbo oziroma se nahaja v stanovanjskem območju. “Po pravilniku lahko tak lokal obratuje med 6. in 22. uro. Dovolili smo mu podaljšanje urnika do 23. ure, vendar smo odločbo v začetku septembra razveljavili, ker smo zaradi hrupa, kot že večkrat doslej, prejeli pripombe bližnjih stanovalcev,” trdijo v občinski upravi.

Lastnik kavarne Kapitanija Janko Okoren pravi, da je o težavah in pritiskih, s katerimi se sooča že vrsto let, obvestil policijo, tožilstvo in Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Tam so nam potrdili prejem prijave. Postopek še ni končan, zato nam dodatnih informacij za zdaj ne morejo dati.

Stanovalcem plačal zamenjavo oken

Okorna takšne navedbe presenečajo. Pravi, da je vse stanovalce vprašal o tem in mu nihče ni potožil o kakšnih težavah. Še več: ena od sosed, ki naj bi ga večkrat prijavila, je medtem že dobila tudi kazen zaradi krive prijave.

“Celo na lastne stroške sem že pred leti vsem stanovalcem zamenjal okna in jim priskrbel tista z dobro protihrupno zaščito,” spomni. Sprašuje se, kako je lahko ena kavarna, kamor obiskovalci ponavadi pridejo klepetat in kaj popit v dobri družbi, tako moteča. “Pa saj nismo diskoteka!”

Okorna so dvojna občinska merila razhudila do te mere, da je zahteval dostop do informacij javnega značaja in pridobil urnike nekaterih lokalov v njegovi soseščini. Calypso lahko obratuje do 2. ure, Forum bar do 1. ure, bar Costadoro, Čajnica Vanilla, Kroštola in Kavarna Triglav pa do polnoči.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano