Kam z odpadnimi baterijami?

Jaz, ti, sosed in pokvarjen štedilnik je naslov delavnice, ki so se je danes udeležili dijaki Srednje ekonomske šole Koper. V Centru mladih Koper so se seznanjali z ločevanjem tako imenovanih e-odpadkov, torej odpadkov na baterije in elektriko.

V Izoli so zabojnike za e-odpadke postavili na petih lokacijah. Foto: Mirjana Cerin
V Izoli so zabojnike za e-odpadke postavili na petih lokacijah. Foto: Mirjana Cerin

KOPER > V sklopu lansiranja uličnih zbiralnikov za e-odpadke in odpadne baterije na ekološke otoke v Mestno občino Koper in občine Ankaran, Izola in Piran je v Centru mladih Koper v organizaciji podjetja Zeos potekala delavnica na temo e-odpadki in naše okolje. Na njej so se koprski dijaki seznanili z ločevanjem odpadkov, ki jih poganjajo baterije ali elektrika.

Ciljne skupine, ki jih o novih zabojnikih želijo ozavestiti, so sicer vsi, ki se srečujejo s tovrstnimi odpadki. Mednje sodi vse, kar deluje na elektriko, od hladilnikov in zamrzovalnikov, pralnih strojev, televizorjev, monitorjev, računalnikov do gospodinjskih aparatov.

V slovenski Istri so zanje postavili zabojnike na 30 različnih lokacijah v vseh štirih občinah.

- lokacije zabojnikov v MOK:

Marezige, Šmarje, Bertoki, Dekani, Škofije, Pobegi, Hrvatini ter na Vojkovem nabrežju, Pristaniški, Srebrničevi, Razgledni, Kozlovičevi in Krožni ulici.

- v središču Ankarana

- v Izoli:

Na trgu s. Mavra, Lonki, v Livadah, na Maliji ob avtobusni postaji in na presečišču Ceste v Jagodje ter Ulice proletarskih brigad.

- V Piranu:

Sv. Peter, Sečovlje, Strunjan, Portorož, Fornače, Lucija na Vojkovi ulici in pri košarkarskem igrišču ter TPC.

Navodila na zabojnikih so trenutno le slovenščini, v kratkem bodo na dvojezičnem območju zagotovili tudi italijansko različico. Novi zabojniki so sicer namenjeni manjši odpadni električni in elektronski opremi oziroma aparatom. "Nikakor pa ni dovoljeno prepuščanje monitorjev, televizorjev in sijalk, saj pri razbitju sproščajo okolju in zdravju škodljive snovi," opozarjajo v Okolju Piran.

EB


Najbolj brano