Kam so šle vse ribe

Ni molov, ni osličev, ni ribonov ...Tako slabega obdobja kot zadnje tedne pa še ne, govorijo domači ribiči. Zakaj je v morju tako malo rib, nihče ne ve natanko: eni ugibajo, da je krivo vreme, drugi krivijo delfine, za tretje pa je morda preveč ribičev.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > “Ne slaba, to je nikakršna sezona. Parkrat smo šli poskusit, a smo se vrnili s praznimi mrežami. Zdaj bi morali biti že moli, osliči in ribončki, a ni nič,” našteva dolgoletni izolski ribič Valter Radman: “Prave razlage, kaj se dogaja, nimamo. Morje je morje, dela po svoje. Očitno je, da se sezona zamika. Zdaj lahko samo čakamo.”

Strinja se tudi koprski ribič Silvano Radin. “Čudna sezona je, res. Moli so letos izginili. To je eden najslabših marcev, kar se jih spomnim. Po tednu dni sem šel spet na morje, a še vedno nič. Ribiči počivamo, kaj pa drugega,” pravi. Možno je, da so za prazne mreže krive jate delfinov, ki jih je zadnje čase v našem morju veliko, ugiba izolski popoldanski ribič Ivo Matahlija. “Ne samo molov, tudi drugih rib ni, recimo ribonov. Odkar je toliko delfinov, še menol ni več,” pravi ribič. Opaža tudi, da je v morju zadnje čase veliko umazanije. “Pa tudi ribiške mreže so na gosto postavljene. Mogoče je to narobe. Ko se ribe drstijo, hočejo imeti mir,” pravi Matahlija.

Kupci hočejo mole, a jih ni

V ribarnici v Piranu, ki jo vodi Valter Kante, kupci na veliko povprašujejo po molih. “Ljudje jih imajo radi, a zadnje čase jih nimamo, ribiči jih ne ulovijo. Danes sem dobil nekaj morskih listov in ribonov od piranskih ribičev, drugega pa skoraj nič. Kolega ribič iz Kopra zadnjih 14 dni sploh ne gre na morje, ker se mu ne splača niti vključiti motorja. Še dobro, da imam tudi dobavitelja iz Dalmacije,” pravi Kante.

Na zavodu za ribištvo pritrjujejo, da je ulov tako kočarjev kot mrežarjev zadnje tri tedne res pičel: ribiči skoraj ne gredo na morje, ulov v povprečju znaša komaj kakšen kilogram na ribiča na dan. “Molov je sicer manj že vse zadnje leto, za razliko od prejšnjih let, ko je bil mol celo prvi po količini ulova naših ribičev in je prehitel sardelo in sardona,” pravi biolog Aleš Bolje. “Zdaj je morje najhladnejše, zato nizek ulov ni nekaj izjemno posebnega,” meni. “Boljše bo, ko se bo morje začelo segrevati. Pri obali se že pojavljajo sipe. Aprila pridejo sardele in sardoni,” niza Bolje. Zavod za ribištvo ravno v tem obdobju jemlje vzorce sardel in sardonov v našem morju. “Konec leta bomo tako dobili vpogled, kaj se dogaja z malo plavo ribo v našem morju,” napoveduje biolog.

Prvih 15 dni v aprilu prepoved za sardele

Prihodnji teden se sicer za naše ribiče, ki lovijo s plavaricami, začne 15-dnevna prepoved ribolova na sardele in sardone. Naša država je to zaporo morala uvesti, ker je tak ukrep za vse države severnega Jadrana lani sprejela generalna komisija za ribištvo v Sredozemlju, da bi zaščitila stalež sardel in sardonov. V Italiji in na Hrvaškem so ribolovne zapore daljše. “Obdobje zapore smo določili skupaj z ribiči, tako da jih prepoved ne bi prizadela,” pravi Bolje.

KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano