“Kako močno bo ograja škodovala turizmu, bomo šele videli”

Ko se v bližini turističnih krajev pojavi žičnata ograja, to za turiste iz tujine ni najmočnejši razlog, da bi v te kraje prišli. Piran velja za najbolj turistično občino v državi, ograja v Dragonji pa je od središča Portoroža oddaljena le nekaj minut vožnje z avtomobilom.

Patricija Gržinič, v.d. direktorice Turističnega združenja Portorož
Patricija Gržinič, v.d. direktorice Turističnega združenja Portorož 

PORTOROŽ > “Ograja z bodečo žico ne more vzbujati nič drugega kot negativne občutke. Za naš turizem je to lahko samo škodljivo, saj se bodo gostje lahko preusmerili drugam,” je včeraj, ko je bila ograja že globoko v Istri, povedala v.d. direktorice Turističnega združenja Portorož Patricija Gržinič. Drugih informacij kot iz medijev nima, osebno pa meni, da je bila odločitev o ograji sprejeta prehitro: “Po mojem je to prenagljeno. Preden postaviš ograjo v najbolj turistični občini, je treba temeljito pretehtati druge možne poti.” Za zdaj sicer še nimajo podatkov, kako se bodo gostje odzvali na ograjo in nelagoden občutek, ki ga vzbuja pri marsikom. To bo jasno ta teden, v dneh pred božičnimi prazniki. Poudarja, da je turizem med redkimi panogami, ki so še nekako v formi, ki zaposlujejo in investirajo. “Ne vemo, v kolikšni meri bo ograja vplivala na goste; če bo njen vpliv občuten, bo to zaznamovalo panogo v najbolj perspektivnem obdobju, med prazniki,” pravi Gržiničeva, ki računa tudi na odziv ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška; kot človek, ki prihaja iz turizma, gotovo ve, kako malo je treba, da se turisti preusmerijo na druge destinacije.

Nekatera mesta oziroma države, kjer so izredne razmere in za marsikoga niso več dovolj varne, kot denimo Pariz, so izginile s seznama najbolj priljubljenih destinacij za praznike o koncu leta. Mnogi turistični delavci pri nas so si dodatne goste obetali tudi zaradi tega. “Varnost, bližina, majhnost ... vse to so naše konkurenčne prednosti. No, zdaj pa imamo ograjo in občutek varnosti ni več tako močno prisoten kot doslej,” še pravi Gržiničeva in dodaja, da ograje gotovo niso veseli niti hrvaški turistični delavci: “Bodeča ograja je tujek za vse ljudi v Istri, kjer si od vedno prizadevamo živeti in sodelovati, kot da meje ni.”

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano